Şeful FMI: "Este puţin probabil ca situaţia din Grecia să cuprindă şi alte state din zona euro"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul FMI Dominique Strauss-Kahn
Directorul FMI Dominique Strauss-Kahn

Este puţin probabil ca situaţia de criză din Grecia să se răspândească în alte state din zona euro cu un grad ridicat de îndatorare, susţine şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, transmite BBC News.

Strauss-Kahn a declarat că nu există motive să se creadă că Spania sau Portugalia ar avea nevoie de ajutor extern, scrie BBC. Comentariile şefului FMI vin după întâlnirea pe care premierul grec a avut-o cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a promis că va acorda sprijinul său Greciei.

Citiţi şi:

Angajaţii sectorului public din Grecia vor intra de astăzi în grevă

Zona euro trebuie să rezolve problema Greciei. Au luat deja măsuri. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla mâine dimineaţă, dar nu este niciun motiv să aibă loc o extindere a problemei către Portugalia sau către Spania, a afirmat şeful Fondului Monetar Internaţional într-un interviu.

Deşi preşedintele francez nu a oferit multe detalii legate de suportul pe care Franţa îl va oferi Greciei, a declarat că va sprijini în mod sigur statul grec.

Şi cancelarul german Angela Merkel a lansat vineri o serie de afirmaţii similare.

VIDEO Grecii au blocat reforma în tipografie

Moneda euro, care a suferit o scădere din cauza temerilor legate de impactul crizei din Grecia, înregistrase, luni dimineaţa, o creştere de 0,3 % .

Strauss-Kahn a respins speculaţiile din piaţă privind potenţiala intrare în incapacitate de plată a unor state din zona euro cu deficite mari şi datorii ridicate, calificând astfel de scenarii drept "vorbe goale menite să inducă teamă", a declarat Strauss-Kahn pentru Reuters.

Oficialul a mai declarat că FMI este pregătit să ajute Grecia, care încearcă să-şi reducă în prezent deficitul bugetar de la 12,7 % la 8,7 %.

Primul ministru elen George Papandreou a declarat că nu are nevoie de ajutor financiar direct din partea altor ţări, ci doare de asistenţă pentru facilitatea situaţiei în care Grecia ar fi nevoită să se împrumute de la pieţele internaţionale, mai scrie BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite