România şi Bulgaria nu îşi pot influenţa reciproc aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Bulgaria nu reprezintă o ameninţară reciprocă în şansele de aderare la spaţiul Schengen, afirmă un expert german, citat de Sofia News Agency.

"Fiecare ţară va fi evaluată foarte exact. Nu există nicio influenţă a unei ţări asupra celeilalte", a declarat Werner Weidenfeld, profesor de ştiinţe politice la Munchen University.

Citiţi şi:

Ceartă în PDL pe eșecul Schengen: Frunzăverde: Baconschi ar trebui demis / Baconschi: Frunzăverde se teme de viitorul congres al partidului

Întrebat dacă opoziţia Germaniei faţă de aderarea Bulgariei al Schengen în martie 2011 este influenţată de problema expulzării romilor din Franţa, expertul a spus că "atitudinea Germaniei nu este afectată de atitudinea Franţei faţă de minoritatea romă. În Germania, Parisul a fost criticat aspru pe această temă".

În legătură cu temerile Franţei, Olandei şi Germaniei cu privire la aderarea Bulgariei şi României la Schengen în martie, Werner Weidenfeld a spus că ezitarea nu "are orizonturi politice - contează doar detaliile chestiunilor legate de securitate", adăugând că Bulgaria nu ar trebui să speculeze pe fiecare declaraţie, ci doar să-şi facă temele.

El a subliniat, însă, că Bulgaria nu ar trebui să încerce să separe aderarea la Schengen de monitorizarea de către Comisia Europeană a reformei justiţiei şi eforturilor anticorupţie, deoarece întregul context trebuie luat ca întreg.

Despre afirmaţiile lui Borisov - care a declarat recent că aderarea la Schengen ar putea eşua, pentru că multe state sunt invidoase pe progresele Sofiei - expertul a spus că "nu corespunde realităţilor europene".

Guvernul de centru-dreapta din Bulgaria a stabilit ca prioritate aderarea ţării la zona Schengen în martie 2011, o data ţintă stabilită încă din 2007. Dar nivelul său de pregătire pentru acest pas trebuie să obţină unda verde din partea UE şi să facă faţă puternicei opoziţii din vechile state membre, care spun că o intrare în Schengen anul viitor ar fi prematură.

Werner Weidenfeld este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Munchen. De asemenea, face parte din mai multe organizaţii, cum ar fi Consiliul de Cercetare Internaţională din "Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale" din Washington.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite