Ceartă în PDL pe eșecul Schengen: Frunzăverde: Baconschi ar trebui demis / Baconschi: Frunzăverde se teme de viitorul congres al partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi, proaspăt membru PDL Foto: Mircea Păun
Teodor Baconschi, proaspăt membru PDL Foto: Mircea Păun

Opoziția Franței și Germaniei ca România să adere în martie 2011 la spațiul Schengen a încins spiritele și în interiorul PDL. Vicepreședintele partidului, Sorin Frunzăverde, cere demiterea ministrului de Externe și proclamă falimentul politicii externe româneşti. Replica șefului diplomației nu s-a lăsat așteptată.

''România nu s-a mai confruntat cu un asemenea insucces din 1997, la Summitul de la Madrid, când nu a fost admisă în NATO. Dacă ţara noastră nu e admisă în spaţiul Schengen, Baconschi ar trebui demis'', a afirmat Sorin Frunzăverde, citat de Agerpres.

Ministrul de Externe califică atacul colegului său de partid drept unul ”confuz şi nejustificat” și lasă de înțeles că declarația lui Frunzăverde izvorăște, mai degrabă, dintr-o temere față de rezultatul viitorului congres al partidului, în care va fi aleasă o nouă conduce, decât dintr-o sinceră îngrijorare față de politica externă a României.

"Am însă intuiţia că domnul Frunzăverde nu se teme atât de presupusul faliment al politicii externe româneşti, cât de viitorul congres al PDL, în care proiectul meu reformator nu este privit cu ochi buni de domnia sa. Mă surprinde această lipsă de solidaritate şi acest atac confuz şi nejustificat, cu atât mai mult cu cât pe vremuri domnul Frunzăverde era relativ cunoscut pentru înclinaţiile sale creştin-democrate", a declarat şeful diplomaţiei române, citat de Agerpres.

Baconshi și-a invitat colegul de partid la o discuție despre responsabilitățile MAE în procesul de aderare la Schengen, dând asigurări că instituția pe care o conduce și-a făcut bine temele pe marginea acestui subiect.

"Toate eforturile noastre, conform acquis-ului Schengen sunt oricând cuantificabile şi verificabile pe teren", a conchis ministrul de Externe.

Parisul și Berlinul au cerut oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen printr-o scrisoare către comisarul pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom. În document miniștrii de interne francez și german afirmă că această aderare ar fi ''prematură'' dacă ar avea loc în martie 2011.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că România nu va accepta nicio discriminare, fie ea şi venită din partea celor mai puternice state ale UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite