Româna, limbă regională oficială în Ucraina, promite Viktor Ianukovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidatul  Partidului  Regiunilor, prorus, Viktor Ianukovici,  în timpul unui  miting electoral
Candidatul Partidului Regiunilor, prorus, Viktor Ianukovici, în timpul unui miting electoral

Candidatul cu cele mai mari şanse la alegerile prezidenţiale de la 17 ianuarie din Ucraina, Viktor Ianukovici, a declarat că va acorda limbilor minorităţilor din Ucraina statut de limbă regională, inclusiv limbii române.

Lupta pe voturile românilor din Ucraina

"Primul pas pe care îl voi face va fi adoptarea în Parlament a legii referitoare la limbă, care presupune implementarea Cartei Europene a limbilor regionale sau a limbilor minorităţilor (....) care va zădărnici încălcarea drepturilor cetăţenilor Ucrainei care vor să vorbească propia limbă. Aceştia sunt în primul rând ruşii, românii, maghiarii, bulgarii, grecii", a declarat Ianukovici, lider al Partidulului Regiunilor din Ucraina, într-un interviu pentru publicaţia Komsomolskaia Pravda din Ucraina.

Sondajele de opinie arată că prezidenţialele din Ucraina vor ajunge în turul doi, unde se vor înfrunta pro-rusul, Ianukovici şi premierul Iulia Timoşcenko, susţinut puternic de naţionaliştii din vestul şi centrul ţării. Sondajele îl dau câştigător pe Ianukovici în turului doi. Actualul preşedinte ucrainean, Viktor Iuşcenko, nu are şanse să fie reales, consideră experţii. Mai sunt cinci zile până la prezidenţiale.

Românii din Ucraina îl susţin pe Ianukovici

Reprezentanţii românilor din Ucraina au semnat la sfârşitul lunii noiembrie 2009 un acord cu formaţiunea lui Viktor Ianukovici, în vederea alegerilor prezidenţiale din ianuarie. Acordul prevede că româna primeşte statutul de limbă regională oficială în zonele locuite în majoritate de români şi că vor fi anulate recentele prevederi ale Ministerului Învăţământului de la Kiev, care, în urma unui ordin semnat la începutul anului de preşedintele Viktor Iuşcenko, a decis modificarea programelor şcolare, astfel încât, din 2010, predarea materiilor să se facă exclusiv în limba ucraineană.

Românilor din Ucraina le-au fost promise şi locuri pe lista Partidului Regiunilor pentru candidaţii independenţi la alegerile locale din 30 mai 2010 şi la parlamentare, dar şi atragerea reprezentanţilor comunităţii în organismele de conducere locale şi regionale.

În Ucraina trăiesc, potrivit MAE, peste 400.000 de români concentraţi cu precădere în Transcarpatia, nordul Bucovinei şi sudul Basarabiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite