Premierul grec şi-a jucat ultima carte: remanierea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul grec, Georgios Papandreou, îşi joacă ultima carte. După ce a vrut să formeze un guvern de uniune naţională care să susţină implementarea măsurilor de austeritate negociate în schimbul ajutorului financiar şi a fost refuzat de Opoziţie, a decis să renunţe la miniştri nepopulari. Primul care şi-a pierdut portofoliul este Georges Papaconstantinou, ministrul de Finanţe.

În locul lui Papaconstantinou la conducerea Finanţelor a venit Evangelos Venizelos, în vârstă de 54 de ani care a fost numit şi vicepremier.

Georges Papaconstantinou este apreciat în străinătate, însă în Grecia este văzut ca omul care a adus austeritatea. Acesta va prelua Ministerul Mediului.

Schimbări s-au produs şi la şefia Ministerului de Externe, unde a fost numit Stravos Lambrinidis, în vârstă de 49 de ani şi un apropiat al lui Papandreou. El a fost liderul grupului parlamentar socialist grec în Parlamentul European.

Theodoros Pangalos a fost şi el înlăturat de la şefia Ministerului Apărării, fiind înlocuit cu Panos Beglitis, fost secretar de stat în acelaşi minister. Pangalos rămâne însă vicepremier.

După ce şi-a remaniat guvernul, Georgios Papandreou va solicita încrederea Parlamentului.

Îngrijorări privind Grecia la CE şi FMI


Membrii Comisiei Europene au „o profundă presimţire nefastă" în privinţa Greciei şi a viitorului zonei euro, sugerează un document confidenţial de la o reuniune a comisarilor, citat de BBC News.

Şi Fondul Monetar Internaţional este preocupat de evoluţia situaţiei din Grecia, care s-a schimbat radical în ultimele 24 de ore. Surse europene au declarat Reuters că FMI ar putea plăti de urgenţă următoarea tranşă a finanţării externe pentru Grecia, pentru a acorda UE suficient timp să finalizeze al doilea pachet de ajutorare destinat statului elen. Citeşte aici mai multe despre îngrijorările celor două organisme internaţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite