Petiţie contra Papei: Peste 10.000 de britanici împotriva Suveranului Pontif

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10.000 de persoane au semnat o petiţie şi au postat-o pe site-ul guvernului, prin care se pronunţă împotriva vizitei de patru zile a papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, în septembrie, care-i va costa pe contribuabilii britanici 15 milioane de lire sterline, transmite duminică Associated Press.

Mai mult, unii avocaţi se întreabă dacă statutul Vaticanului de stat suveran îl poate proteja pe papă de punere sub acuzare în scandalurile de pedofilie care au zguduit în ultima vreme Biserica Catolică.

Mai citiţi şi:

Papa Benedict al XVI-lea este acuzat că ar fi acoperit "abuzuri sexuale". Vaticanul dezminte

Papa le cere iertare copiilor abuzaţi sexual de către clerici catolici

Deşi Benedict al XVI-lea nu a fost acuzat de nici un delict, avocaţi britanici de prestigiu examinează dacă papa ar trebui să se bucure de imunitatea unui şef de stat sau dacă ar trebui să fie judecat pe principiul jurisdicţiei universale pentru că a păstrat sistematic tăcerea în legătură cu abuzurile comise de preoţi.

Jurisdicţia universală - un concept din dreptul internaţional - permite judecătorilor să emită mandate de arestare practic pentru orice persoană acuzată de crime atroce, independent de locul în care trăieşte acea persoană. Însă avocaţii britanici nu se pun de acord în privinţa imunităţii. În timp ce unii avocaţi sunt de părere că Vaticanul nu este un stat adevărat, alţii au remarcat că Vaticanul are relaţii bilaterale cu circa 170 de ţări, printre care şi Marea Britanie. În plus, Vaticanul, deşi nu este stat membru al ONU, are statut de observator permanent la Naţiunile Unite.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite