Parisul despre aderarea României la Schengen: Vameşii români sunt vulnerabili la corupţie, câştigă 400 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a reiterat, joi, împotrivirea autorităţilor de la Paris cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, în martie 2011, sugerând că frontierele sunt insuficient securizate, iar vameşii români sunt vulnerabili la corupţie.

Pericol pentru aderarea la spaţiul Schengen: contrabanda cu ţigări de la graniţa cu Serbia

"Aderarea la spaţiul Schenge este o responsabilitate enormă. Frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili să o controleze, în timp ce aici au loc diverse tipuri de trafic. Trebuie rezolvată şi problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună", a declarat ministrul francez interviu publicat joi de cotidianul La Croix.

El a precizat că în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, Franţa este în dezacord clar cu preşedinţia ungară a Consiliului UE

"Franţa nu se opune în principiu intrării României şi Bulgariei în Schengen, dar pune condiţia ca aceste ţări să fie pregătite. Nu este în interesul nimănui să grăbim lucrurile", a subliniat oficialul de la Paris.

Întrebat ce aşteaptă din partea preşedinţiei ungare pentru Europa, ministrul francez pentru probleme europene a spus: "Energia, care este un subiect geostrategic major pentru continentul nostru. Inovaţia, pentru care Europa trebuie să aducă un sprijin decisiv. Şi integrarea romilor, în care Ungaria are o experienţă interesantă şi pentru care există fonduri europene care ar putea fi utilizate mai bine. Trebuie întoarsă pagina polemicilor sterile şi practicată o politică europeană pentru a întări integrarea romilor în ţara lor de origine, pe planul şcolarităţii, al accesului la sănătate şi la locuri de muncă. Aici, preşedinţia ungară are ceva pozitiv de adus în dezbaterea europeană. Franţa nu trebuie să subestimeze aportul noii Europe Centrale".

Franţa şi Germania au decis să blocheze aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european în care se poate călători fără paşaport. Miniştrii german şi francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care au apreciat că este "prematur" să se permită aderarea celor două ţări la zona Schengen în martie 2011, adăugând că România şi Bulgaria trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Vestea că ţara noastră este ţinută la poarta Schengen până va convinge Berlinul şi Parisul că nu pune în pericol frontierele externe ale UE a venit de la guvernanţii ungari. Vezi aici detalii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite