Ministru francez: Nu avem de primit lecţii în ceea ce priveşte politica de expulzare a rromilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, a declarat ieri, la Washington, că Franţa nu are de primit lecţii în privinţa deciziei de a expulza rromii.

"Franţa este ţara europeană cea mai respectuoasă în materie de drepturile străinilor şi mai ales ale străinilor aflaţi în situaţie ilegală, sau - ca să fim mai modeşti - una dintre ţările cele mai respectuoase, prin urmare nu avem de primit lecţii", a afirmat ministrul, intervievat la postul de televiziune France 2, la Washington. Reacţia ministrului a venit ca urmare a criticilor primite de Franţa după decizia lui Sarkozy  de a "lua măsuri de securitate" prin expulzarea rrromilor.


Tiganu’, mai deştept decât Videanu

image

Citeşte şi:

Ţiganii din Banat au câştigat un milion de euro din excursii pe ruta Franţa -România


Raziile lui Sarkozy împotriva romilor amintesc de poliţia secretă nazistă

Besson a precizat că Franţa a acordat anul trecut 170.000 de permise de şedere pe termen lung. "Am devenit a doua ţară din lume, după Statele Unite, în ceea ce priveşte azilul, am depăşit Canada. Deci, Franţa aduce o contribuţie semnificativă la reducerea sărăciei mondiale", a adăugat el.

După o întrevedere cu secretarul american pentru securitate internă, Janet Napolitano, ministrul francez al imigraţiei a mai anunţat că 86 de rromi au părăsit teritoriul Franţei ieri.

"Astăzi (ieri - n.r.) 86 de persoane au părăsit Franţa în baza aşa-numitei repatrieri voluntare, 61 au plecat din Lyon cu un zbor special închiriat de Biroul francez pentru imigraţie şi integrare, iar 10 plus 15 (persoane au plecat - n.r.) cu două avioane diferite, de la Roissy, la bordul unor curse comerciale", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi:
Franţa demarează joi expulzarea a sute de ţigani români şi bulgari

Ţigan repatriat din Franţa: "Decât să muncesc aici pe gratis, mai bine fac acolo un ban cinstit din cerşit"

412 romi vor fi repatriaţi până la jumătatea lui septembrie

Ţigan în aeroport: „Vezi geanta asta? Am 50.000 de euro în ea!"

300 de euro, „şpaga" de repatriere

Besson a afirmat că alte 139 de persoane vor pleca astăzi din Paris cu destinaţia România sau Bulgaria, tot pe baza repaterierii voluntare, urmând ca în 26 august 160 de rrromi să părăsească teritoriul francez, plecând din Paris şi din Lyon.

Astfel, în august "vor fi aproape 850 de persoane 'rroma' care vor fi trimise în ţările lor de origine", a calculat ministrul.

Expulzările sunt efectuate după ce preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat măsuri de securitate vizând această populaţie.

Aceste măsuri sunt "în deplină conformitate cu normele europene", a declarat, miercuri, Ministerul francez al Afacerilor Externe, cerând Comisiei Europene să colaboreze în vederea reintegrării rromilor în ţara lor de origine.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil de justiţie şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor europeni, Viviane Reding, a apreciat că Franţa "trebuie să respecte normele privind libertatea de circulaţie şi libertatea de stabilire" a cetăţenilor europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite