UPDATE / VIDEO-FOTO-Marea Britanie: Partidul Conservator condus de David Cameron pe locul I - rezultate parţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După numărarea voturilor în aproximativ 60 % din circumscripţiile electorale, Partidul Conservator condus de David Cameron a obţinut 181 de locuri - 36,2 % - din cele 650 cât are Camera Comunelor - Camera inferioară a Parlamentului, informează AFP.

UPDATE Nick Clegg: Partidul Conservator trebuie să formeze guvernul

Liderul Partidului Liberal Democrat britanic a declarat vineri că Partidului Conservator al lui David Cameron îi revine sarcina de a face primul pas pentru a forma guvernul, în ciuda faptului că nu a reuşit să obţină o majoritate absolută în alegeri, scrie AFP.

Am spus că partidul care va reuşi să obţină cel mai mare număr de voturi şi fotolii, deşi nu va avea majoritatea absolută, este primul care are dreptul să încerce să formeze guvernul, în minoritate sau apropiindu-se de alte partide, şi cred în continuare acelaşi lucru, a afirmat Clegg în faţa sediului său de partid din Londra.

În această dimineaţă, se pare că Partidul Conservator este cel care are cele mai multe voturi, însă nu şi o majoritate absolută, şi de aceea cred că trebuie să demonstreze că este capabil să formeze un guvern, având în vedere interesul naţional, a adăugat liderul liberal-democrat.

Numărătoarea oficială a voturilor a confirmat faptul că nu va exista nicio forţă politică cu majoritate absolută în Parlamentul din Westminster, fapt ce nu s-a mai întâmplat din 1974.

UPDATE - VIDEO - Mii de britanici nemulţumiţi că nu au putut să voteze

UPDATE Diferenţa de mandate între conservatori şi laburişti s-a redus la 44

Conform rezultatelor parţiale, Partidul Liberal-Democrat a obţinut 51 de mandate, iar celelalte partide înscrise în cursa electorală - 27 de mandate

UPDATE Conservatorii britanici au un de un avans de 52 de mandate faţă de laburişti: 282 contra 230

Potrivit rezultatelor, liberal-democraţii au obţinut 48 de mandate, iar restul partidelor înscrise în cursa electorală 27 de mandate.

Un guvern minoritar, cum este în Scoţia, pare să fie varianta cea mai probabilă în cazul în care el va fi format cât mai repede. În cazul unui guvern minoritar, conservatorii vor trebui să încheie acorduri cu partide pentru fiecare lege. Dacă nu vor încheia un acord cu liberal-democraţii, partid plasat pe locul al treilea, conservatorii ar putea căuta sprijin din partea altor partide.

image

Aceasta ar putea întârzia, deoarece din punct de vedere constituţional Partidul Laburist, formaţiunea politică de guvernământ, are dreptul să încerce primul să formeze un guvern. Se aşteaptă ca laburiştii să se bată pentru a realiza aceasta.

Sunt vehiculate mai multe variante de guvern:

1. Formarea unui guvern minoritar conservator sau laburist, cu sprijin liberal-democrat. Liderul liberal-democrat Nick Clegg, spre deosebire de şefii anteriori ai partidului, s-a arătat deschis unui acord cu oricare din principalele partide politice.

2. Varianta guvernării laburiştilor în cadrul unui guvern minoritar - considerată improbabilă. Având în vedere scorul dat de sondajele la ieşirea de la urne, Partidul Laburist ar avea nevoie de sprijinul unui spectru larg de partide pentru a-şi promova programul legislativ.

image

3. Un guvern de coaliţie format din laburişti şi liberal-democraţi - considerat improbabil, deoarece Nick Clegg l-a criticat puternic pe Gordon Brown în campanie şi s-a opus multor măsuri laburiste. De notat că o coaliţie între cele două partide nu va asigura o majoritate.

4. Varianta unui guvern de coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi - considerată improbabilă. Deşi şi-a plasat partidul într-o poziţie neutră faţă de laburişti şi conservatori, Clegg nu va putea într-un astfel de caz să-i ia cu el pe membrii de partid sau pe aleşii partidului. Majoritatea dintre ei nu s-ar simţi la largul lor într-o alianţă formală cu Tories /conservatorii/ de centru-dreapta şi un astfel de demers al diviza partidul.

image

Participarea la vot a fost de 64,7 %, faţă de 61 % la alegerile din 2005.

Pe locul al doilea, cu 141 de mandate - 27,2 % -, se află Partidul Laburist, condus de premierul Gordon Brown, şi pe locul al treilea Partidul Liberal-Democrat, formaţiunea politică a lui Nick Clegg, cu 28 de mandate - 22,4 %.

Restul mandatelor au fost obţinute de către alte partide politice.

Laburiştii deţineau în Camera Comunelorm, care-şi încheie mandatul, 345 de locuri, conservatorii - 193 şi liberal-democraţii - 63.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite