Jose Manuel Barroso: Germania este naivă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso
Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lansat marţi un atac dur la adresa Germaniei, pe care a acuzat-o de pretenţii "naive" de a modifica Tratatul de la Lisabona şi pentru lipsa de reacţie în cazul ajutorării Greciei.

Barroso a criticat Germania chiar la ea acasă, într-un interviu acordat marţi ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că, dacă UE a învâţat ceva din criza Greciei, atunci schimbarea tratatului Uniunii Europene este inevitabilă. Barroso a calificat intenţia Germania drept o idee "naivă" şi a explicat că s-ar crea un precedent care ar permite şi altor state să aibă pretenţii

"Nu vom propune modificări ale tratatului deşi suntem deschişi la idei bune. Ar fi de asemenea naiv să credem că cineva poate să modifice tratatul doar în punctele care îi convin Germaniei. Dacă s-ar întâmpla asta, atunci ar veni şi britanicii cu pretenţiile lor", a declarat Barroso.

Lipsa de reacţie

Şeful Comisiei Europene a mai spus că Germania este principalul responsabil pentru situaţia monedei unice europene. "Până acum, Germania a câştigat cel mai mult de pe urma euro. Politicienii germani ar trebui să spună asta mai răspicat. Şi, apropo, nu a fost Grecia, nici Irlanda, nici Spania, cea care a a inventat euro. A fost un proiect gerrmano-francez".

   ---   "Poate că de la început cineva ar fi trebui să spună direct că Germania vrea de fapt să menţină moneda euro stabilă nu doar din solidaritate cu Uniunea Europeană ci pentru propriile interese", a mai zis Barroso.

Ministrul Economiei german, Rainer Bruederl, a spus că a rămas "perplex" după ce a citit comentariul lui Barroso, spunând că "este absurd să acuzi Germania că nu este suficient de conştientă de situaţia Europei".

Potrivit The Guardian, mai multe state europene sunt şi ele nemulţumite de Germania, care a fost foarte reticentă prima oară să ajute Grecia şi apoi să contribuie la un fond destinat stabilizării monedei unice euro.

   ---   "Ar fi fost bine dacă am fi luat o decizie mai rapidă. În afara Europei, din Statele Unite până în Brazilia sau Japonia, se aştepta o reacţie mai rapidă", a zis Barroso.

Ce vrea Germania

Cea mai puternică economie din Uniunea Europeană şi principalul "donator" în crahul financiar grec, Germania vrea să înăsprească controlul asupra bugetului Uniunii Europene. Germania doreşte ca ţările care încalcă repetat deficitul limită de 3% din PIB să fie aspru pedepsite. Angela Merkel vrea introducerea unor penalităţi mai dure care presupun retragerea fondurilor structurale.

The Guardian: Super-puterea europeană, un vis spulberat

Laureat Nobel în economie: "Europa nu are cum să ajute ţările cu probleme grave"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite