În Ucraina se anunţă un tur doi cu scântei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii candidatului prorus Viktor Ianukovici au manifestat ieri în faţa Comisiei Electorale Centrale
Susţinătorii candidatului prorus Viktor Ianukovici au manifestat ieri în faţa Comisiei Electorale Centrale

Iulia Timoşenko trebuie să recupereze peste zece procente pentru a-l învinge pe Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale. Opozantul prorus Viktor Ianukovici o va reîntâlni pe vechea sa rivală Iulia Timoşenko la 7 februarie pentru un al doilea tur de scrutin prezidenţial care se anunţă strâns în Ucraina.

Citiţi şi:

Duel Ianukovici-Timoşenko în al doilea tur

După primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, liderul opoziţiei şi preşedintele Partidului Regiunilor se află pe primul loc, cu 35,39 la sută din sufragii, după numărarea de către Comisia Electorală Centrală a peste 90 la sută din voturi. Pe locul doi s-a situat actualul prim-ministru, Iulia Timoşenko, cu 24,94 la sută din sufragii, la aproape 10 procente de primul clasat.

Actualul preşedinte, Victor Iuşcenko, a obţinut doar 6 la sută din voturi. Acest rezultat prevesteşte noi conflicte şi proteste. În plus, pentru turul doi al prezidenţialelor, programat să aibă loc la 7 februarie, nu se întrevede o victorie uşoară pentru niciunul dintre cei doi candidaţi: Viktor Ianukovici şi Iulia Timoşenko.

Importante, după această primă rundă a alegerilor, sunt rezultatele obţinute de Serghei Tighipko, liderul Frontului pentru Schimbare (13 la sută din voturi), clasat pe locul al treilea, şi de fostul ministru de externe Arseni Iaţeniuk (7 la sută din sufragii).

Împreună, cei doi au adunat 20 la sută din preferinţele electoratului, ceea ce înseamnă că unul din cinci ucraineni vrea să vadă feţe noi la putere. Acum, Ianukovici şi Timoşenko încep bătălia pentru a atrage de partea lor pe cei doi ieşiţi din cursă şi electoratul acestora. Este posibil ca aceştia să negocieze posturi grase contra voturi.

Românii şi maghiarii, de partea lui Ianukovici

Dar nicio funcţie sau apel nu poate garanta că electoratul lui Tighipko şi Iaţeniuk va vota pentru Timoşenko sau Ianukovici. Cel mai probabil, regiunile vestice ale Ucrainei vor opta, în majoritate, pentru Timoşenko, iar partea rusofonă din Est şi Sud va merge pe mâna lui Ianukovici.

De partea candidatului Partidului Regiunilor vor fi românii şi maghiarii de pe teritoriul Ucrainei, deoarece acesta le-a promis în campanie că, în caz că va câştiga alegerile, va pune în practică Carta europeană a limbilor regionale, ceea ce va face ca româna şi maghiara să devină limbi regionale oficiale. La primul tur al alegerilor prezidenţiale, Ianukovici a ieşit învingător în România, iar Timoşenko în Polonia, Marea Britanie şi Grecia.

Risc de coliziune

Cei mai mulţi analişti politici se tem că aceste alegeri pot degenera în conflicte. Legislaţia ucraineană nu prevede demiterea automată a primului-ministru în cazul alegerii unui nou preşedinte. Prin urmare, dacă Ianukovici devine şef al statului, iar Iulia Timoşenko refuză să-şi dea demisia, atunci acest conflict poate merge până la alegeri parlamentare anticipate, deoarece demiterea actualului şef al Executivului o poate face doar Legislativul.

Kost Bondarenko, director al Institutului de Ştiinţe din Kiev, spune că în turul doi totul este posibil şi că o prognoză precisă pentru cine va câştiga este greu de făcut. În ceea ce priveşte situaţia din ţară, expertul este de părere că nu va fi o schimbare majoră, nici dacă la putere va veni Timoşenko, nici dacă va veni Ianukovici, deoarece nu se duce o luptă pe ideologii.

În plus, Timoşenko îşi va păstra influenţa în Guvern şi Parlament. Practic, puterea va fi în aceleaşi mâini. În cazul în care Ianukovici va ieşi preşedinte, va avea o opoziţie serioasă în Legislativ şi în Guvern. În următoarele şase luni, poate scăpa de premierul Timoşenko doar dacă va dizolva Legislativul şi va forma o nouă coaliţie.

Vadim Karasev, director al Institutului de Strategie Globală, susţine că Viktor Ianukovici este mai aproape de victorie în turul doi. Dar pentru a conduce efectiv statul va trebui să redobândească puterile prezidenţiale.

Acest lucru este posibil ori prin reformă constituţională, ori şeful statului va forma o majoritate în Parlament, prin intermediul căreia să rezolve problemele. Toate conflictele ce au existat între actualul preşedinte Iuşcenko şi premier au fost conflicte de sistem, nu au avut caracter personal. În cazul în care Timoşenko va fi preşedinte, va fi mai simplu, deoarece ea are deja o coaliţie în Parlament. În plus, este cunoscută în regiunile vestice şi îi va fi mai uşor să se concentreze pe cele estice.

O înfrângere pentru Ianukovici ar însemna moartea sa ca om politic. Liderului Partidului Regiunilor îi va fi mai greu deoarece regiunile vestice nu vor fi niciodată ale lui. Îl vor aştepta şase luni de conflict şi va avea parte de o puternică opoziţie din partea Iuliei Timoşenko pentru că ea nu va părăsi scena politică şi nu-i va permite lui Ianukovici să guverneze în linişte.

Accident

Cel puţin cinci persoane au murit în urma unei explozii produse într-un spital din oraşul ucrainean Lugansk, la 800 de kilometri est de Kiev, a anunţat luni Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. Mai multe etaje ale spitalului s-au prăbuşit în urma exploziei unor butelii de oxigen în secţia de Reanimare, în jurul orei 6.45 GMT (8.45 ora locală).

Potrivit unui comunicat guvernamental, explozia s-a produs din cauza încălcării unor reguli de securitate. Premierul Iulia Timoşenko, în campanie pentru turul doi al prezidenţialelor, s-a deplasat la locul dramei.

Manifestaţie

Mii de susţinători ai Partidului Regiunilor al lui Victor Ianukovici, aflat în opoziţie, au participat, ieri, la o manifestaţie în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale, în timp ce continua numărătoarea voturilor de la alegerile prezidenţiale de duminică.

Manifestanţii scandau slogane ca „Ucraina, alegeri
curate", „Apărăm alegerea poporului".

"Nu va fi o schimbare majoră, nici dacă la putere va veni Timoşenko, nici dacă va veni Ianukovici, deoarece nu se duce o luptă pe ideologii."

Kost Bondarenko director al Institutului de Ştiinţe din Kiev

"Viktor Ianukovici este mai aproape de victorie în turul doi. Dar pentru a conduce efectiv statul va trebui să redobândească puterile prezidenţiale."

Vadim Karasev director al Institutului de Strategie Globală

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite