Duel Ianukovici-Timoşenko în al doilea tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Timoşenko
Iulia Timoşenko

Opozantul prorus Viktor Ianukovici o va reîntâlni pe vechea sa rivală Iulia Timoşenko la 7 februarie pentru un al doilea tur de scrutin prezidenţial care se anunţă strâns în Ucraina, după eliminarea duminică a preşedintelui care îşi încheie mandatul şi erou al Revoluţiei Portocalii Viktor Iuşcenko.

Favorit de lungă durată, Ianukovici obţine fără surprize cel mai bun scor, având 38,63 la sută din voturi, potrivit primelor rezultate oficiale parţiale cunoscute în noaptea de duminică spre luni.

El o întrece cu în jur de 14 puncte pe dna Timoşenko, care obţine 24,72 la sută din sufragii, potrivit acestor rezultate parţiale asupra a 10,97 la sută dintre buletinele numărate.

El pare astfel chiar în măsură să îşi ia revanşa asupra celor care l-au umilit în 2004 obţinând excluderea sa din cursă pentru motiv de fraudă în timpul vastei mişcări populare rămase în istorie sub numele de Revoluţia Portocalie: Iuşcenko şi dna Timoşenko.

Dar, cunoscută pentru elanul său în luptă, Iulia Timoşenko a estimat totuşi, într-o apariţie publică în noaptea de duminică spre luni, că 'dl Ianukovici, care reprezintă cercurile criminale, nu are nicio şansă'.

Ea a estimat de asemenea că "un alt eveniment important" este că "Viktor Iuşcenko părăseşte bazarul politic".

Dar interesele l-au făcut pe Ianukovici să uite de politeţe. El a estimat că rivala sa a apărut "în disperare" în timpul intervenţiei sale. "Ziua de astăzi a fost un referendum. Ei au primit judecata poporului şi această judecată este dreaptă", a adăugat el.

De fapt, pilula este mai ales amară pentru preşedintele Iuşcenko, eliminat din primul tur după ce s-a plasat pe poziţia a cincea cu numai 4,53 la sută din voturi, notează AFP.

Compatrioţii săi nu ascundeau în ultimele luni profunda lor decepţie faţă de preşedinţia sa, mai ales în materie de luptă contra corupţiei. Ei dezaprobă de asemenea crizele politice repetate care l-au opus dnei Timoşenko şi puternicele tensiuni cu Moscova.

Al treia loc îi revine fostului bancher Serghei Tighipko, care a strâns 11,49 la sută din sufragii, şi al patrulea lui Arseni Iaţeniuk (6,44 la sută).

Oricare ar fi învingătorul, el nu va avea parte de linişte întrucât nu îi va fi uşor să facă să îşi revină o ţară bolnavă de instabilitate politică şi măcinată de crize, sub o perfuzie financiară a Fondului Monetar Internaţional de peste un an.

După ce a întors spatele Moscovei sub Iuşcenko, Ucraina trebuie acum să revină la o politică de 'echilibru de interese' între Occident şi Rusia, consideră numeroşi analişti.

Cei doi candidaţi plasaţi în frunte duminică recomandă o apropiere de UE, chiar dacă uşa de aderare nu este pentru moment deschisă, menajând în acelaşi timp Moscova. Ei sunt departe de a fi partizani înflăcăraţi ai unei aderări la NATO, unul dintre caii vechi de bătaie ai lui Iuşcenko, menţionează AFP.

În ansamblu, votul s-a desfăşurat în calm, cu excepţia unei polemici asupra unor observatori georgieni la Doneţk, fief electoral al lui Ianukovici.

Unul dintre candidaţii ghinionişti, Volodimir Litvin, a anunţat totuşi că el nu recunoaşte aceste alegeri considerate "nedemocratice". Iaţeniuk a indicat de asemenea că el nu exclude o acţiune în justiţie dacă fraudele se vor adeveri.

Participarea a atins 66,44 la sută, potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Kiev. Primele rezultate oficiale semnificative sunt aşteptate luni la ora 8.00 GMT.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite