Turneul lui Obama în Europa: De ce?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retragerea din Afganistan, conflictele sângeroase din Libia şi Siria, schimbarea de regim către care merg Tunisia şi Egiptul şi implicaţiile în sens mai larg ale Primăverii Arabe vor ocupa o mare parte din vizita de şase zile pe care Obama o începe luni, în Europa, la Dublin.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, pleacă duminică într-un turneu european (pe ruta Irlanda - Marea Britanie - Franţa - Polonia) care îmbină istoria personală cu diplomaţia la cel mai înalt nivel.

Obama va călători luni într-un cătun din Irlanda, Moneygall, unde s-a născut stră-stră-străbunicul lui din partea mamei, cizmarul Falmouth Kearney. Liderul american va zbura marţi la Londra pentru o vizită de stat pompoasă, cu două nopţi petrecute la Palatul Buckingham, o întâlnire cu Regina Marii Britanie şi alta cu premierul David Cameron. Urmează Franţa. În cele două zile pe care le va petrece la summitul G-8 din comuna Deauville, în nord-vestul republicii lui Sarkozy, Obama se va întâlni între patru ochi cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev şi premierul Japoniei, Naoto Kan. Capătul de linie al turneului lui Obama va fi un summit informal a liderilor din centrul şi sud-estul Europei, care va avea loc în capitala Poloniei, Varşovia.

Analiză: De ce acest turneu?

Potrivit analiştilor internaţionali, Obama vine în Europa pentru a sublinia rolul partenerilor din această zonă în politica de alianţe a Statelor Unite.

"Poate mă pripesc, dar văd acest turneu ca pe o şansă de reluare de la zero a relaţiilor dintre SUA şi Europa", a spus Heather Conley, directorul pe Programe Europene la Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA. "Liderii europeni au trecut prin vremuri dificile încercând să îşi dea seama unde sunt şi unde se potrivesc în relaţia cu Statele Unite. Au avut aşteptări enorme de la Barack Obama, dar acum se întreabă dacă preşedintele Statelor Unite ale Americii este, până la urmă, mult mai diferit decât predecesorii lui".

Conley se referă la faptul că George W. Bush (2001-2009) a luat, în numele Statelor Unite, multe decizii de politică externă aproape unilateral, cum ar fi invazia Irakului, gesturi care i-au îndepărtat de Statele Unite pe mulţi lideri europeni. Când Obama a venit în Europa după câştigarea preşedinţiei americane, a promis că va relaţiile Statelor Unite cu Europa se vor schimba.

image

Exuberanţa iraţională de care a dat dovadă Europa la alegerea lui Obama, s-a transformat acum, la doi ani şi jumătate distanţă, într-o listă cu probleme interne şi dosarele internaţionale grele. Trebuie văzut cum contribuie relaţia Statelor Unite cu fiecare naţiune în acest complex de probleme", spune Conley.

Analistul atrage atenţia că "Europa este acum un partener mult diferit faţă de cel pe care l-a găsit Obama atunci când a preluat funcţia de preşedinte. Europa se află sub o foarte mare presiune şi nu va urma legată la ochi politica Statelor Unite".

Obama are de clarificat nişte relaţii în special în estul Europei, mai spune Conley, unde temerile faţă de o Rusie imprevizibilă pun la îndoială devotamentul Statelor Unite pentru securitatea acestei regiuni. Această problemă va fi abordată la finalul vizitei, la Varşovia, probabil întâlnirea cea mai "alunecoasă" din punct de vedere diplomatic, unde Obama are şansa să se întâlnească cu liderii din sud-estul Europei. Va fi un summit informal a liderilor din centrul şi din sud-estul Europei.

image

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la 2 mai 2011 amplasarea scutului antirachetă american în localitatea Deveselu, din judeţul Olt, sub conducerea unui comandat român, decizie luată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Probleme militare

Obama vrea să clarifice şi problema retragerii din Afghanistan. Şi, aici, Marea Britanie rămâne unul dintre aliaţii principali, cu 9.500 de soldaţi trimişi pe front, a doua forţă militară ca mărime din Afganistan, după SUA. Ca şi Obama, David Cameron vrea să înceapă să retragă trupele începând cu acestă vară, scopul fiind ca Afganistanul să fie în stare în 2014 să aibă grijă de securitatea sa.

Un alt punct de discuţie este strategia în Libia în caz de victorie: ce vor face Statele Unite şi Europa dacă Muammar Gaddafi pleacă?

Şi nu în ultimul rând, trecerea din Tunisia şi Egipt către regimuri mai democratice sunt şi ele parte din agrenajul geopolitic vizat de turneul lui Obama.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite