Guvernul grec, pe marginea colapsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul grec s-a întrunit în această seară într-o şedinţă de urgenţă în urma crizei generate de anunţul de marţi al premierului George Papandreu privind organizarea unui referendum pentru a-i consulta pe greci în privinţa acceptării pachetului de ajutor propus de liderii zonei euro.

Mai mulţi membri de rang înalt ai Partidului Socialist condus de premierul Papandreu au cerut demisia premierului. Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", există zvonuri că ideea organizării referendumului ar fi fost deja abandonată. Dacă este adevărat, acest lucru va fi o uşurare pentru Europa şi va ajuta la revenirea burselor. Abandonarea referendumului l-ar pune însă pe Papandreu într-o poziţie dificilă.

Un parlamentar din Partidul Socialist, Pasok, condus de premierul George Papandreu, a demisionat marţi, reducând la doi parlamentari majoritatea de care beneficiază guvernul socialist în forul legislativ. Şase alţi membri din conducerea partidului i-au cerut premierului să demisioneze.
Oficiali militari ar fi fost înlocuiţi

Citeşte şi:
Salvarea euro şi a Greciei, la ruleta referendumului

Potrivit "The Guardinan", trei oficiali de rang înalt oficialii de la conducerea armatei elene ar fi fost înlocuiţi marţi, de Ministrul Apărării, Panos Beglitis, a propus schimbarea a trei oficiali şefului Statului Major General.
Acest lucru a dat naştere unor speculaţii că ministrul ar încerca să deyamorseze o lovitură militară dar nu există probe pentru acest lucru, scrie "Guardian" pe website-ul său.

UPDATE 22.00
Purtătorul de cuvânt al guvernului grec a declarat pentru Reuters că premierul Papandreou rămâne ferm în decizia sa de a iniţia un referendum şi că guvernul este încrezător că premierul va „supravieţui" votului de încredere ce va avea loc vineri. Şedinţa de guvern continuă.

Citeşte şi

Care ar fi consecinţele pentru regiune dacă grecii ar respinge planul de salvare?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite