VIDEO Grevă generală în Grecia: Manifestanţii s-au bătut cu forţele de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste violente în Grecia
Proteste violente în Grecia

Mii de manifestanţi au ieşit marţi pe străzile din Atena şi Salonic, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore declanşată de sindicate pentru a protesta faţă de proiectul controversat de austeritate pe termen mediu 2012-2015, care se dezbate în Parlament.

UPDATE Se pare că o ziaristă a fost rănită uşor, în timpul ciocnirilor dintre forţele de ordine şi elementele radicale, transmite EFE.

UPDATE În urma confruntărilor violente, s-au înregistrat şi răniţi, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

În piaţa Syntagma, din centrul Atenei, manifestanţii au început să arunce cu sticle incendiare şi pietre în forţele de ordine, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene. Unii s-au luat chiar la bătaie cu scutierii. În plus, protestatarii au declanşat incendii de mică amploare.

Proteste violente în Grecia

Manifestanţii au fluturat bannere cu mesajul "Nu vom capitula" şi " 'Nu' măsurilor de mizerie socială, ajunge, nu se mai poate".

Greva şi protestele violente din Grecia au loc în contextul în care preşedintele elen Karolos Papoulias se află într-o vizită oficială în România. Vezi aici detalii.

Poliţia a desfăşurat forţe ample pentru greva de marţi şi miercuri - circa 4.000 de agenţi.

Proteste violente în Grecia

Transportul aerian din Grecia, precum şi mijloacele de transport urban din Atena, sunt puternic afectat din cauza grevei generale, care a fost organizată de sindicatele din sectorul privat, GSEE, şi public Adedy. Acestea protestează faţă de proiectul controversat de austeritate pe termen mediu 2012-2015, a cărui dezbatere a început în Parlament luni seară şi se va încheia miercuri cu votul deputaţilor. Printre cele stipulate în proiectul anti-criză se numără îngheţarea salariilor pe o perioadă de 3 ani, majorarea TVA-ului la 23% dar şi impunerea de noi taxe şi impozite.

Luni, premierul elen Giorgios Papandreou a declarat că numai programul de austeritate pe care l-a propus guvernul său va pune din nou Grecia pe picioare.

Deputaţii vor relua marţi la ora 15.GMT (18.00, ora României) dezbaterea începută luni seară cu privire la cadrul pe termen mediu al strategiei finanţelor publice, un proiect de lege controversat şi crucial pentru Grecia şi zona euro, care prevede economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări de 50 miliarde până în 2015.

Proteste violente în Grecia au avut loc şi în iunie

Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat marţi că Grecia  poate evita intrarea imediată în incapacitate de plată doar dacă Parlamentul va aproba noul plan de austeritate.

"Singura cale pentru evitarea unui default imediat (incapacitate de plată) este ca Parlamentul să aprobe programul economic revizuit. Programul include strategia fiscală pe termen mediu şi programul de privatizare. Trebuie să fie aprobate pentru ca următoarea tranşă de asistenţă financiară să fie acordată", a arătat comisarul.

În privinţa speculaţiilor legate de alte opţiuni, Rehn a ţinut să clarifice că nu există un plan B pentru evitarea default-ului.

Sindicatul controlorilor de trafic aerian a cerut oprirea activităţii marţi şi miercuri timp de patru ore dimineaţa şi patru ore seara, a declarat pentru AFP Anghelos Sotiropoulos, membru al consiliului de administraţie al sindicatului. Pentru marţi, companiile aeriene greceşti, Olympic Air şi Aegean, au anunţat că vor anula zeci de zboruri, majoritatea curse interne, şi au modificat orele de plecare pentru zeci de zboruri externe.

Tarom a modificat programul de operare al unor curse către şi dinspre Grecia din cauza grevei controlorilor de trafic eleni din 28 şi 29 iunie, a anunţat marţi operatorul aerian.

"Pasagerii afectaţi de aceste neregularităţi şi care aveau conexiuni cu alte zboruri sunt programaţi pe alte curse până la destinaţia finală, conform biletelor de avion pe care le deţin şi vor primi asistenţă pe aeroporturi", se arată într-un comunicat al Tarom.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite