VIDEO Grecii combat criza cu greve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atena: poliţia a folosit gaze lacrimogene  împotriva protestatarilor
Atena: poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor

Mii de oameni au ieşit pe străzile Greciei în semn de protest faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvern. Activitatea economică din ţară a fost perturbată grav ieri de greve. Protestele au degenerat, forţele de ordine fiind nevoite să folosească gaze lacrimogene.

Transporturile aeriene şi terestre, precum şi întreaga activitate economică erau puternic perturbate, ieri, în Grecia, de o serie de greve organizate la apelul sindicatelor, ca răspuns la planul de austeritate impus de Guvern şi care urma să fie aprobat, ieri, de Parlament. Executivul a decis să economisească prin aceste măsuri 4,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 2% din PIB.

Mai citeşte şi:

De ce nu se poate compara Grecia cu România

Premierul Georgios Papandreu s-a aflat, ieri, în Germania, unde s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel. Aceasta i-a promis sprijin politic, dar nu şi bani. La Atena şi Salonic au avut loc blocaje rutiere uriaşe. Niciun mijloc de transport în comun nu a funcţionat. Traficul aerian a fost întrerupt între orele locale 12.00-16.00 şi (12.00-16.00, ora României) pe toate aeroporturile greceşti, din cauza grevei controlorilor aerieni.

De la prânz, întregul sector public a încetat lucrul. Marea Confederaţie a Sectorului Privat (GSEE), care numără un milion de membri, s-a alăturat protestului, până la ora locală 15.00. Frontul Sindical Comunist (PAME) a făcut apel, la rândul său, la organizarea unei greve de 24 de ore.

Presa de stat, între care postul de televiziune Net şi agenţia de presă Ana, nu a difuzat nicio ştire timp de 24 de ore, începând cu ora locală 06.00, în timp ce birourile de presă ale administraţiilor au fost şi ele închise. Chiar şi jurnaliştii din presa privată urmau să-şi înceteze activitatea.

Lider sindical, rănit

Sindicatele din poliţie au cerut, de asemenea, membrilor lor să se alăture protestelor. „Nu măsurilor antipopulare, taxelor şi eliminării celui de-al 14-lea salariu, ne vom continua lupta", era scris pe o pancartă ridicată de protestatari în faţa Parlamentului. Legislativul a luat în discuţie, ieri, planul de austeriate propus de guvernul socialist şi urma să îl voteze.

Liderul Confederaţiei Generale a Muncitorilor Greci (GSEE), Iannis Panagopoulos, a fost rănit uşor de un tânăr, ieri, în cursul manifestaţiei care s-a desfăşurat în faţa Legislativului elen.

Panagopoulos a fost nevoit să-şi întrerupă discursul rostit în cursul mitingului organizat de principalele două centrale sindicale ale ţării, GSEE şi Federaţia Funcţionarilor Greci (Adedy). Un grup de adolescenţi au aruncat cu apă şi cafea spre Panagopoulos, iar unul dintre ei l-a atacat cu o armă albă.


Sursa: www.megatv.com

Tinerii i-au atacat apoi pe militarii în costume tradiţionale care păzesc clădirea Parlamentului, poliţia fiind nevoită să folosească gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor.

Dezacord

Grecii se opun măsurilor de austeritate suplimentare anunţate de guvernul elen. 90% din angajaţii din sectorul public s-au declarat împotriva măsurilor de tăiere cu 30 de procente a primelor de vacanţă. De asemenea, 76% din angajaţii sectorului privat şi 68% din pensionari se opun acestui plan.

Măsuri de austeritate

Planul de economisire al guvernului elen prevede majorarea TVA de la 19% la 21%, precum şi reducerea cheltuielilor publice şi majorarea impozitelor. Executivul socialist a decis să crească taxele la alcool, tutun, carburanţi şi la produsele de lux. De asemenea, pensiile de stat vor fi îngheţate.

Expertul fiscal John Christensen, directorul iniţiativei globale Tax Justice Network, susţine că fără controlul capitalului, guvernul grec nu va putea stabiliza ţara. „Superbogaţii sunt extrem de mobili, alunecoşi şi greu de prins. Sunt însă mulţi liber-profesionişti şi alţi specialişti care câştigă foarte bine. Aceştia nu pot pleca chiar aşa simplu din ţară", spune Christensen.

Grecia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite