Grecii anunţă noi măsuri de austeritate, în urma presiunilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii greci aruncând cu pietre în poliţie
Copii greci aruncând cu pietre în poliţie

Guvernul grec va anunţa miercuri noi măsuri de austeritate, menite să aducă sume adiţionale la deficitul bugetar al statului şi să evite o criză a datoriilor în zona euro, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, informează cotidianul New York Times.

Cabinetul grec se va întâlni miercuri pentru a lua decizii care privesc economia şi le va anunţa ulterior, a informat Giorgos Petalotis, purtătorul de cuvânt al comisarului UE în probleme de politică monetară, aflat în vizită în Grecia, după o zi de discuţii cu guvernul şi oficialii băncii centrale.

Citiţi şi:

Grec lovit de criză, aştept turişti

Decizii dureroase, necesare în această perioadă critică, a adăugat Petalotis.

Suntem într-o cursă cu timpul în menţinerea economiei, a declarat premierul grec, George A. Papandreou, marţi, în faţa membrilor grupului parlamentar al Partidului Socialist.

Dacă nu ne asigurăm că vom împrumuta la aceeaşi rată impusă pentru celelalte state membre UE consecinţele vor fi mai mult decât catastrofale. Trebuie să evităm un astfel de dezastru, a precizat primul ministru grec.

Noile măsuri includ o creştere de 2 puncte procentuale în taxa pe valoare adăugată, care este în prezent de 19 %, o creştere a taxei la carburanţi şi o nouă taxă pe obiectele de lux, potrivit unui oficial care a participat la discuţiile guvernamentale şi care a vorbit sub anonimitate întrucât nu era autorizat să comenteze subiectul, scrie New York Times.

Potrivit acestuia, noile măsuri sunt aşteptate să aducă aproximativ 3,5 miliarde de eurola bugetul statului.

Măsura vine ca urmare a presiunilor exercitate de Uniunea Europeană, care a condiţionat acordarea ajutorului financiar pentru Grecia de reducerea drastică a cheltuielilor publice.

Papandreu a promis să reducă uriaşul deficit bugetar de 12,7 la sută la 8,7 la sută în acest an.

Grecia trebuie să evite scenariul de coşmar al intrării în incapacitate de plată a salariilor şi pensiilor, a precizat premierul. Nemulţumiţi de măsurile luate, angajaţii sectorului public au organizat săptămâna trecută o grevă generală care a paralizat întreaga ţară, în timp ce oamenii de afaceri se plâng de creşterea impozitelor, pe care o consideră contraproductivă deoarece descurajează tranzacţiile şi consumul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite