FOTOGALERIE Manifestanţii greci, snopiţi în bătaie de forţele de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, parlamentarii au aprobat un nou pachet de măsuri de austeritate menite sa ajute Grecia să evite colapsul şi necesar pentru ca statul să primească următoarea tranşă de la FMI, de 12 miliarde de euro. Măsurile votate presupun creşteri de taxe şi impozite şi introducerea unei taxe de solidaritate pentru grecii cu venituri mari.

Citiţi şi: Austeritate  „à la grecque“. Patru ani de strâns cureaua

Adoptarea planului de austeritate a fost primit cu demonstraţii de violenţă în stradă, în faţa cărora forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, grenade de diversiune  şi bastoane împărţite în stânga şi în dreapta.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că 31 ofiţeri au fost răniţi şi 30 de persoane au fost reţinute, dintre acestea 11 fiind şi arestate. Presa locală a relatat că zeci de protestatari au fost spitalizaţi, iar în imaginile postate pe YouTube pot fi văzuţi poliţişti care lovesc manifestanţii cu bastoanele din dotare.

Confruntările au continuat în piaţa Syntagma din Atena şi în noaptea de miercuri spre joi, dar şi în cursul dimineţii, poliţiştii folosind gaze lacrimogene împotriva tinerilor care aruncau cu pietre.

În faţa actelor de violenţă săbârşite de forţele de ordine, cunoscuta organizaţie de apărare a drepturilor omului, Amnesty International, a condamnat "utilizarea repetată a forţei excesive de către poliţie în recentele demonstraţii, inclusiv utilizarea disproporţionată şi nediferenţiată de gaze lacrimogene şi alte substanţe chimice împotriva protestatarilor paşnici în mare măsură."

Click pe imagine pentru FOTOGALERIE



De asemenea, guvernul elen a cerut o anchetă privind violenţele produse miercuri în centrul Atenei, în urma imaginilor difuzate de canalul de televiziune Alter, în care poliţiştii pot fi văzuţi colaborând cu oameni cu cagule, ieşiţi din rândurile manifestanţilor violenţi, pentru a dispersa alţi protestatari.

Parlamentul grec urmează să voteze joi o a doua lege, care face posibile măsuri bugetare individuale şi privatizarea unor active ale statului. Odată votată aplicarea legii de austeritate, miniştrii de finanţe din zona euro se vor reuni duminică, pentru a decide eliberarea următoarea tranşe.

image
image
image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite