Expulzarea ţiganilor români, partea a doua: Alţi 230 de romi trimişi joi înapoi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda protestelor internaţionale, Franţa continuă expulzarea ţiganilor. Un avion al companiei Blue Air, care transportă aproximativ 100 de romi, a decolat astăzi la prânz de pe aeroportul din Lyon, în centrul Franţei, cu destinaţia Bucureşti, informează Mediafax.

Potrivit declaraţiilor ministrului francez al imigraţiei, Eric Besson, două zboruri vor pleca joi către România, unul de la Paris, cu 158 de persoane la bord, iar celălalt din Lyon, cu 125 de persoane la bord.

Campania începută de autorităţile franceze a determinat repatrierea,de la începutul anului a circa 8.313 de români şi bulgari.- În tot anul 2009 numărul repatrierilor către cele două state a ajuns la 9.875 de persoane.

Citeşte şi:

Ţigani repatriaţi cu scandal la Timişoara. Romii i-au scuipat şi înjurat pe jurnalişti (GALERIE FOTO)

În plină vizită mîn Hexagon a doi secretari de stat români veniţi pentru a urmări coordonarea cu Guvernul francez în dosarul romilor, ministrul imigraţiei,  Eric Besson a anunţat o "accelerare a repatrierii cetăţenilor români şi bulgari".

Aspra politică de securitate a Franţei anunţată de preşedintele Nicolas Sarkozy la finalul nlunii iulie şi vizând minoritatea romă a stârnit ample proteste în Europa. Autorităţile franceze şi.a atras critici dure din partea clericilor şi a altor state europene. La finalul săptămânii trecute Franţa expulza peste 200 de romi.

EUobserver: Expulzarea ţiganilor, privită cu indiferenţă la Bucureşti şi Sofia

Indiferenţa este cuvântul care caracterizează reacţia opiniei publice din România şi Bulgaria referitor la expulzarea ţiganilor, comentează EUobserver. Potrivit publicaţiei, guvernele celor două state arată o oarecare îngrijorare privind aderarea la spaţiul Schengen.

În ciuda amplelor reportaje şi articole apărute în presa bulgară referitoare la repatrierea ţiganilor, ministerul de Externe de la Sofia e emis un singur comunicat, în care a afirmat că un număr "nesemnificativ" de cetăţeni urmează să se întoarcă din Franţa, unde au stat ilegal, adică peste trei luni, au muncit fără permis sau au încălcat alte legi. "Bulgarii trebuie să respecte legile ţării în care trăiesc", a anunţat ministerul.

România, nepăsătoare la expulzarea ţiganilor

EUobserver notează că populaţia României priveşte cu ostilitate întoarcerea a sute, poate chiar mii de romi din Franţa. Potrivit datelor citate de EUobserver, populaţia de etnie romă reprezintă chiar 10% din populaţia ţării, ţiganii find a doua minoritate etnică din România, după maghiari.

Guvernul francez a anunţat că va demola 300 de tabere ilegale de romi în următoarele luni. Multe au fost desfiinţate deja, iar sute de romi au fost repatriaţi "voluntar". Experţii au avertizat că expulzările sunt inutile, pentru că nimic nu îi împiedică pe cei vizaţi să se întoarcă imediat înapoi în Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite