EXCLUSIV ADEVĂRUL Michael Spindelegger, ministrul de Externe al Austriei: „Moldova nu este printre primele pe lista aderărilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen la termen. Ministrul de Externe de la Viena a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul", că decizia ţării sale va ţine cont strict de îndeplinirea condiţiilor tehnice de aderare şi nu de criterii politice. Michael Spindelegger spune, însă, că aderarea Republicii Moldova la UE, pentru care România face lobby, mai are de aşteptat.

Citiţi şi:

Tratatul dezbină Alianţa din Moldova

Bucureştiul vrea ca Republica Moldova să adere la spaţiul comunitar odată cu Balcanii de Vest. Este posibil?

 Trebuie să fim realişti, există atâtea ţări care aşteaptă de ani buni în anticamera UE. Spre exemplu Croaţia este următoarea ţară care va intra în spaţiul comunitar, Serbia a mai făcut un pas spre UE. Noi decidem în fiecare an, în funcţie de rapoartele Comisiei Europene, care sunt următorii paşi care trebuie făcuţi de fiecare dintre candidatele la aderare. Republica Moldova nu este printre primii pe lista candidaţilor la aderare, dar - important - se află pe această listă. Important este că în Republica Moldova se fac lucruri care să o apropie de UE, vorbesc de adaptarea legislaţiei moldoveneşti la cea comunitară. Important este că până atunci Moldova este inclusă în Parteneriatul Estic care dă Chişinăului mijloace şi îl motivează să meargă în continuare pe drumul european. Subliniem că Republica Moldova are nevoie de mult ajutor din partea UE.

Ca timp, care este perspectiva de aderare la UE a Moldovei. 10, 20.. de ani?

Ar fi frumos să ştiu dinainte, dar nu sunt viitorolog. Trebuie să ţinem cont că există pentru fiecare dintre candidatele la UE un plan de aderare, cu termene fixe, care au ca scop accelarerea reformelor. Abia în funcţie de îndeplinirea acestor criterii este decis pasul următor, în acest sens susţinem Republica Moldova.

România vrea să adere la Spaţiul Schengen la termen (martie 2011). Olanda şi Franţa spun că România nu este pregătită din cauza problemei romilor şi a deficienţelor în domeniul luptei anticorupţie. Care este poziţia Austriei?

Noi credem că România trebuie să îndeplinească condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, condiţiile tehnice de securizare a graniţelor externe ale UE. Şi cred că România a făcut mari progrese în acest domeniu. Mai există o comisie de experţi care trebuie să evalueze stadiul pregătirii. Dacă pentru aderarea la spaţiul Schengen sunt impuse anumite condiţii şi România le îndeplineşte, atunci porţile Spaţiului Schengen ar trebui să fie deschise şi pentru România. Austria nu vrea să lege aderarea ţării dumneavoastră de diverse criterii politice.

Dar decizia privind acceptarea României în Schengen o ia Consiliul European şi este o decizie politică.

 Da, aşa este. Dar noi vom decide în funcţie de îndeplinirea condiţiilor impuse de UE (n.r. - tehnice). Din punct de vedere politic, Austria nu are reţineri în privinţa intrării României în Spaţiul Schengen.

Totuşi, găsim cerşetori şi infractori români în Spania, Italia, Germania. Nu sunt este o problemă infracţionalitatea românească şi pentru Austria?

 Avem şi noi cereşetori români şi o serie de persoane care nu respectă legea. În acest domeniu, vom acţiona împreună cu România şi vom aplica legea penală. Trebuie să rezolvăm, să controlăm această situaţie, dar nu trebuie incriminaţi toţi românii sau întreaga Românie.

România îşi pune multe speranţe în Strategia Dunării, vrea să construiască cu fondurile alocate ei drumuri şi poduri peste Dunăre. Credeţi că este posibil în condiţiile în care rata absorbţiei fondurilor UE în omânia este de doar 10% ?

 Spindelegger: Cred că în acest moment avem nevoie de un impuls/avânt pentru Strategia Regiunii Dunării în ceea ce priveşte proiectele concrete dar şi în ceea ce priveşte finanţarea. Avem în acest moment mijloace de finanţare din fondurile regionale, care pot fi luate în calcul pentru proiectele dunărene. Provocarea întregii Strategii este să facem proiecte care depăşesc graniţele regiunilor, frontierele ţărilor. Iar aici, Austria este dispusă să ajute România şi alte ţări din regiunea dunăreană.

Dar trebuie să accesăm fonduri UE chiar şi pentru proiecte transfrontaliere. Credeţi că România are această capacitate?

 Desigur. Cred că ţara dumneavoastră poate face acest lucru. Pentru asta are nevoie de cofinanţare naţională şi de fondurile din regiune şi de banii europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite