"Dumnezeu nu este doar bărbat. Este şi femeie" susţine Biserica Episcopală din Scoţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După controversata teorie a omului de ştiinţă, Stephen Hawking, potrivit căreia Dumnezeu nu a creat Universul, presa internaţională relatează un nou caz de interpretare diversă a dogmei religioase, venit de data aceasta din partea Bisericii Episcopale din Scoţia.

Astfel, controversa a fost pornită după ce referirile la Dumnezeu făcute la genul masculin au fost eliminate în timpul slujbelor susţinute de către preoţii episcopali. Cuvinte şi formulări precum "Domnul", "El", "al Lui" au fost eliminate din slujbe într-o încercare de a susţine ideea că Dumnezeu este "peste genul uman", potrivit Daily Mail.

CITEŞTE ŞI:

Dumnezeu nu a creat Universul, susţine omul de ştiinţă Stephen Hawking

Pe de altă parte, tradiţionaliştii critică vehement schimbările propuse de Biserica Episcopală, susţinând că o astfel de interpretare nu este corectă din punct de vedere al Bibliei şi al Liturghiilor care fac referire concretă la Dumnezeu la genul masculin.

Noua propunere a episcopalilor nu este însă obligatorie. Astfel, preoţii care consideră că masculinizarea lui Dumnezeu este incorectă au libertatea acum de a se exprima diferit în timpul slujbelor iar ceilalţi pot continua propovăduirea clasică.

Sursa citată susţine că această măsură a fost luată după ce multe femei din cadrul Bisericii au întrebat de ce Dumnezeu este văzut şi perceput ca fiind bărbat în scrierea şi învăţătura biblică.


"Am încercat să nu ne jucam cu descrierile lui Dumnezeu din textul biblic. Dar ceea ce vrem este folosirea unui limbaj generos în ceea ce priveşte genul. Dumnezeu este mai presus de gen. Nu spunem că Dumnezeu nu e masculin. Dumnezeu este şi feminin. Problema apare atunci când încerci să foloseşti limbaj uman pentru a descrie indescriptibilul" a explicat reverendul Darrn McFarland, membru al comitetului de liturghie al Bisericii, potrivit Daily Telegraph.

Cu toate acestea, cei care încearcă să minimalizeze referinţele la Dumnezeu ca "Tatăl" şi la Cristos ca "Fiul" au mari dificultăţi, întrucât Noul Testament este plin de asemenea referinţe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite