Dezbatere Roşia Montana la Bruxelles / Renate Weber: "Niciun oponent al proiectului NU a fost invitat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploatarea aurului de la Roşia Montana a fost discutată într-un seminar organizat în Parlamentul European. Europarlamentarul Renate Weber a declarat că în sala A5G1 s-a întâmplat "un lucru halucinant".

"Cuvântul dezbatere este prea pretenţios pentru că de fapt în prima parte este un lung şir de prezentări care se referă la principiile europene, dar în a doua parte este un şir de prezentări care dacă mă uit la oamenii care le susţin văd că sunt persoane care s-au exprimat în decursul timpului în favoarea RMGC (Roşia Montana Gold Corporation, n.r.)", a declarat pentru adevărul.ro Renate Weber, membru în al treilea grup politic ca mărime din PE, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE)

"E greu de spus că este o dezbatere. Este de-a dreptul halucinant. Eu sper să reuşesc la final să explic de ce din punctul meu de vedere nu este benefic acest proiect pentru România", a adăugat ea.

Lista participanţilor şi programul

Raport prezidenţial despre Roşia Montana (aici):  „Roşia Montană este supusă astăzi unei ameninţări grave: reluarea la o scară mult mai mare a exploatării miniere de suprafaţă, prin cianure. Situaţia Roşiei Montane exemplifică în cel mai înalt grad posibilitatea de atingere a securităţii naţionale prin distrugerea patrimoniului subteran şi suprateran (istoric şi natural), în numele unei investiţii economice prezentate ca unica variantă pentru o dezvoltare durabilă". 

Raport prezidenţial 2 despre Roşia Montana (aici): lemnul descoperit aici datează din perioada dacică, sunt 41 de monumente înscrise în Lista monumentelor istorice şi alte numeroase construcţii valoroase, "Un sit arheologic unic în România şi Europa, o aşezare cu tradiţie istorică şi arhitecturală, un peisaj cultural de mare valoare, o secvenţă a memoriei istoriei naţionale şi a reflectării multiculturalismului se află sub spectrul distrugerii.", "Toate acestea se află în pericol de a dispărea definitiv dacă actualul proiect de exploatare a aurului va fi aprobat"

UPDATE 13.50 Renate Weber: "Deşi solicitasem foarte politicos doamnei Vălean să iau cuvântul (inclusiv printr-un bileţel pe care i l-am trimis pe la începutul dezbaterii, în care promiteam să mă încadrez în 3 minute) şi desi mai erau 20 de minute din timpul oficial alocat evenimentului, doamna Vălean a închis pur şi simplu seminarul şi nu a permis luări de cuvant"

UPDATE 13.00 Renate Weber: "Sunt în sală la pseudo-dezbaterea despre minerit responsabil. A început prezentarea proiectului RM. Vicepreşedintele pe mediu al RMGC ne-a spus cât e de OK, cum respectă normele europene, cât de minunată va fi Roşia după, cu imagini din Noua Zeelandă, unde nu ei au făcut exploatarea minieră, fără o vorba despre hotărârea judecătorilor care le-a anulat o grămadă de avize, motiv pentru care proiectul nu poate continua"

UPDATE 11.00 A început seminarul. Vălean a solicitat celor prezenţi ca la sfârşit să pună întrebări, nu să facă declaraţii, potrivit ofiţerului de presă al Renatei Weber, Mirela Rus. "Pentru moment, sunt discuţii de principiu la nivel european. Pentru cât de puţin mediatizat a fost evenimentul, e multă presă - sunt 3 camere TV", mai spune Rus.

Renate Weber a postat marţi pe Facebook: "În această dimineaţă, aici, la Parlamentul European, Roşia Montana Gold Corporation împreună cu europarlamentarul liberal Adina Vălean organizează o pseudo-dezbatere despre "sustainable and responsible mining". Nici un oponent al proiectului Roşia Montana NU a fost invitat - nici macar europarlamentarii romani despre care se ştie că au o poziţie clară împotriva proiectului! Eu ma duc!".

"Aşa-zisul seminar e prevăzut ca un lung şir de prezentări favorabile proiectului minier", a mai spus Renate Weber.

Fundaţia Soros a trimis o scrisoare deschisă PNL în care spune: "Suntem siderati de lipsa de transparenta dovedita de europarlamentul PNL Adina Valean in organizarea acestei dezbateri la care nu a fost invitata nici macar o voce critica la adresa proiectului minier propus de Gabriel Resources pentru Rosia Montana. Va reamintim ca printre aceste voci critice se afla zeci de organizatii neguvenamentale, Biserica Ortodoxa Romana, Academia Romana si peste 1.000 de oameni si institutii de cultura din Romania si din strainatate".

Remus Cernea (Partidul Verde) a spus pe site-ul lui că "europarlamentarul Adina Vălean face lobby la Parlamentul European în favoarea Roşia Montana Gold Corporation" şi că "i-am alertat pe colegii noştri din Partidul Verzilor Europeni. Astfel că la conferinţă vor asista şi membri ai Verzilor Europeni".

Aurul de la Roşia Montană, negociat în Guvern.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite