Bruxellesul le-a pus gând rău marilor fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană propune reducerea subvențiilor pentru marile ferme. Măsura ar afecta țări precum Franța, Marea Britanie sau Germania și i-ar avantaja pe fermieri din Est.

O fermă nu ar trebui să primească mai mult de 300.000 de euro anual. Aceasta este una dintre propunerile Comisiei Europene cuprinse în proiectul de modificare a Politicii Agricole Comune după 2014, obținut de agenția Reuters. Pentru exercițiul bugetar 2014-2020, CE vrea să reducă plățile directe pentru fermieri cu peste 2,5 miliarde de euro, intenție care nu este deloc pe placul Parisului, cel mai mare beneficiar al PAC.

Totodată, Executivul european vrea să dea un impuls agriculturii ecologice, legând subvențiile de respectarea criteriilor ecologice.

800 de ferme britanice afectate


Este de așteptat ca propunerea să fie respinsă categoric de multe guverne europene, așa cum au făcut-o și în 2007, fie de teama că o astfel de decizie va duce în final la reducerea subvențiilor pentru fermieri, fie pentru că le-ar afecta proprii fermieri. "Statelor membre poate că nu le va plăcea, dar asta este una dintre chestiunile de care se plâng cel mai adesea plătitorii de taxe", a explicat un oficial al Comisiei Europene.

Alături de Franța, Marea Britanie ar avea foarte mult de pierdut, dacă propunerea va trece. Un purtător de cuvânt al Uniunii Naționale a Fermierilor Britanici spune că peste 800 de ferme ar avea de suferit. Franța este de departe cel mai mare beneficiar al actualului sistem de subvenții, cu peste opt miliarde de euro anual. Germania primește 5,5 miliarde de euro pe an, iar Spania în jur de cinci miliarde, potrivit cifrelor Comisiei pe 2009.

Drum greșit


Europarlamentarul britanic George Lyon a declarat că este incorect să penalizezi fermele britanice, care sunt mai mari și mai eficiente, decât cele din majoritatea țărilor UE. "Pedepsirea celor care sunt cei mai eficienți și cei mai competitivi va duce agricultura europeană pe un drum greșit", a spus Lyon.
Multe dintre noile țări membre, unde caracteristice sunt fermele mici, vor sprijini măsura.

Propunerile finale ale Comisiei vor fi prezentate în octombrie și vor trebui aprobate de guvernele și parlamente țărilor din UE, proces care poate dura și în jur de doi ani.

Citește și:

Cum pierd bani fermierii europeni

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite