Anglia a cerut spionajului mondial să se unească împotriva programului nuclear al Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul spionajului britanic, John Sawers, a făcut luni un apel fără precedent la adresa serviciilor de informaţii mondiale, într-o declaraţie transmisă în direct de televiziunea naţională engleză.

În prima declaraţie publică a unui şef al serviciului de spionaj extern al Marii Britanii (Secret Intelligence Service(SIS), cunoscut sub numele de MI6, n.r.), Sawers a declarat, citat de The Guardian:

1. Dezvoltarea terorismului este o problemă dificilă şi în ciuda eforturilor noastre comune, un atac este posibil. Costurile umane ar fi uriaşe. Dar ţara noastră nu va fi doborâtă de un asemenea atac. Pericolul dezvoltării armelor nucleare, chimice şi biologice este şi mai mare pentru că poate destabiliza o întreagă regiune.

2. Ţările care vor să construiască arme nucleare împotriva interdicţiilor legale sunt extrem de secretoase. Rolul nostru, al spionajului, este să aflăm ce fac şi ce plănuiesc aceste state şi să le blocăm accesul la materiile prime şi tehnologia necesară bombei atomice.

3. Descoperirea centrului secret de îmbogăţire a uranului din Iran (în septembrie 2009, n.r.), în apropiere de Qom, a fost un succes al spionajului. Ea a dus la creşterea presiunii diplomatice asupra Iranului şi la sancţiuni mai dure ale Uniunii Europene si ONU, sancţiuni care încep să se simtă în Iran.

4. Regimul iranian trebuie să se gândească bine care este interesul său

5. Un eşec în această regiune ar avea consecinţe sumbre. Stoparea dezvoltării nucleare nu se poate face doar pe tradiţionala cale diplomatică. Avem nevoie de operaţiuni concertate ale serviciilor secrete ca să împiedicăm ţări ca Iranul să obţină bomba atomică

6. Cu cât eforturile internaţionale vor întârzia achiziţia de către Iran a tehnologiei armei nucleare, cu atât vom avea mai mult timp pentru a găsi o soluţie politică.

Problema iraniană e îndelung dezbătută în cercurile de putere mondiale. Iranul spune că nu vrea să obţină bomba nucleară dar dezvăluirea în septembrie 2009 a centrului de îmbogăţire a uranului din apropiere de Qom (la 150 de kilometri sud-vest de Teheran), la care a făcut referire şeful MI6, a alimentat temerile cu privire la programul nuclear al regimului islamic.

Uraniul îmbogăţit, motivul disputei dintre Iran şi marile puteri ale lumii (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), poate fi folosit în scopuri civile, precum producerea de electricitate, dar poate servi şi la fabricarea bombei nucleare.

Cine ne sperie cu arme nucleare

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite