Cutremur de 6,4 grade în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de seisme de mică intensitate, de circa 5 grade, continuă să zguduie Japonia, în timp ce numărul morţilor şi dispăruţilor creşte. Cutremurul de 8,8 grade Richter care a avut loc vineri în Japonia, urmat de tsunami, a făcut zeci de mii de victime şi bilanţul creşte.

UPDATE 17.40 Cea mai puternică replică din ultimele 48 de ore a avut loc lângă centrala de la Hamaoka. Magnitudinea este de 6,4 pe scara Richter. Nu sunt raportate pagube şi nu a fost emisă alertă de tsunami. 

UPDATE 16.50 Potrivit şefului poliţiei din provincia Miyagi, numărul morţilor va depăşi 10.000 în această regiune.

UPDATE 16.30 Bilanţul oficial al seismului a ajuns la 3.373 de morţi, 1.897 răniţi şi 6.746 de persoane dispărute, a anunţat marţi poliţia niponă, citată de CNN.

UPDATE 15.49 Bilanţul a trecut de 10.000 de morţi şi dispăruţi. Aproximativ 520.000 de persoane au fost cazate în peste 2.500 de adăposturi. De asemenea, Agenţia pentru Managementul Incendiilor şi Dezastrelor a anunţat că numărul clădirilor distruse complet sau parţial de cutremur a ajuns, luni, la 72.945. Până în prezent, au fost salvate aproximativ 25.000 de persoane, între care şi o bătrână, în vârstă de aproximativ 70 de ani, scoasă în viaţă, după 92 de ore, dintre dărâmăturile casei sale, la Otsuchi, în prefectura Iwate.

UPDATE 12.06 Doi supravieţuitori, un bărbat şi o femeie, au fost găsiţi sub dărâmăturile caselor lor. Citeşte mai multe.

UPDATE 10.16 Bilanţul oficial: 2.414 de morţi, 3.118 dispăruţi şi 1.885 de răniţi. Autorităţile se aşteaptă, în acest stadiu, ca bilanţul să crească, iar comandantul poliţiei din provincia Miyagi, una dintre cele mai afectate, s-a declarat sigur că numărul morţilor va depăşi 10.000.

image

foto: reuters.com

UPDATE MARŢI 02:10 Numărul morţilor din Japonia, de la cutremurul de 9 grade pe scara Richter şi de la tsunamiul ce a urmat, a crescut la 2.414, potrivit autorităţilor. Cel puţin 3.118 persoane lipsesc şi 1.885 sunt rănite. Numărul de decedaţi se aşteaptă să crească pe parcurs ce salvatorii caută supravieţuitori.

UPDATE 22:30 Institutul geologic SUA anunţă că a avut loc, cu puţin timp în urmă, un cutremur de 5,2 magnitudine, al cărui epicentru a fost la 386 km nord-est de Tokyo.

Japonezul Emiko Ohtaki scria luni: "Au trecut aproape trei zile de la cutremur, dar încă suntem zguduiţi de seisme. Cea mai mare problemă în Tokyo este lipsa curentului. Serviciile de transport sunt foarte limitate. Stocurile de alimente reprezintă o altă problemă serioasă, fiind pe punctul de a fi epuizate. Aproape toate rafturile din magazine sunt goale. Oamenii se pregătesc pentru situaţii de urgenţă şi cumpără produse alimentare şi apă".

MAE: Nu sunt "semnalări" că există români printre victimele din Japonia

O femeie prinsă într-un spital din centrul oraşului Sendai a cerut lumii întregi ajutor, printre lacrimi.

Cronologia dezastrului umanitar:

Un cutremur de 8,9 grade Richter a lovit Japonia vineri seara, ora României. Seismul a provocat un tsunami care a provocat valuri de până la 10 metri înălţime şi a fost urmat de mai multe replici violente. În urma cutremurelor a avut loc o explozie la centrala nucleară Fukushima 1, aflată la 250 de kilometri de Tokyo. Un dezastru atomic bătea la uşă.

Oraşe întregi au fost acoperite de ape. Maşinile au fost proiectate pe faţadele caselor, aruncate chiar pe acoperişuri, de către forţa valurilor venite dinspre ocean, care au pătruns uneori chiar până la cinci kilometri pe uscat. Peste 160 de replici au avut loc de vineri până sâmbătă dimineaţa. Premierul japonez a afirmat că seismul şi valurile de tsunami constituie "un dezastru naţional fără precedent" şi a îndemnat populaţia la calm.

În Japonia încep să ajungă sâmbătă echipe internaţionalede ajutor. Japonia a mobilizat 50.000 de militari şi membri ai serviciilor de intervenţie pentru a acorda asistenţă supravieţuitorilor.

Duminică dimineaţa se produseseră deja, de la cutremurul iniţial, 250 de replici, cu intensitate între 5, 0 şi 6,0 grade pe scara Richter, iar numărul morţilor ajunsese la 1.000. Poliţia continua să descopere pe plaje sute de victime. Se vorbea de minimum 10.000 de morţi. Guvernul a decis dublarea efectivelor armatei implicate în misiuni de găsire a supravieţuitorilor, astfel că cel puţin 100.000 de militari japonezi, 300 de aeronave şi aproximativ 40 de bărci participă la operaţiunile de salvare. 310.000 persoane au fost salvate de către echipele de intervenţie.

Duminică la ora 17.00, aproape 600.000 de persoane fuseseră evacuate din Japonia. Daunele provocate de cutremur ar putea ajunge la aproximativ 35 de miliarde de dolari. Guvernul japonez estimează că peste 46.000 de case şi clădiri au fost avariate şi alte 5,700 de structuri au fost "măturate" de ape sau s-au prăbuşit la cutremur.

În noaptea de duminică spre luni, aproximativ 2.000 de cadavre au fost descoperite pe malurile de la Ojika Peninsula şi Minamisanriku, în urma tsunamiului.

Bilanţul morţilor ajunsese luni seara la minimum 5.000 de persoane. Potrivit presei de la Tokio, 9.500 de persoane au fost date dispărute numai în oraşul Minamisanriku, din prefectura Miyagi.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite