UPDATE VIDEO Iran: nepotul liderului opoziţiei omorât, alături de alte persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi au fost arestaţi şi unii răniţi spitalizaţi
Mulţi au fost arestaţi şi unii răniţi spitalizaţi

Mii de poliţişti iranieni împreună cu membri ai Gărzii Revoluţionare au folosit duminică dimineaţă gaze lacrimogen şi bâte împotriva opozanţilor lui Ahmadinejad din centrul Teheranului, pentru a doua zi consecutiv.

UPDATE: Autorităţile de la Teheran anunţă 15 morţi în urma ciocnirilot dintre forţele de ordine şi opoziţie

În urma confruntărilor de duminică dintre opoziţie şi forţele de ordine din Teheran au fost ucise 15 persoane, a anunţat televiziunea iraniană de stat, citând Ministerul Informaţiilor, relatează AFP.

"În timpul acţiunilor suspecte, cinci persoane au fost ucise de grupări teroriste", a anunţat televiziunea într-o emisiune consacrată manifestaţiilor violente organizate, duminică, în capitala iraniană, de opoziţia faţă de regimul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

"În plus, Ministerul Informaţiilor a anunţat că peste zece membri cunoscuţi ai grupărilor teroriste antirevoluţionare au fost ucişi" în timpul acestor manifestaţii, a adăugat televiziunea, fără a oferi precizări suplimentare.

Site-urile de internet ale opoziţiei au inventariat duminică cel puţin cinci morţi, dintre care patru ucişi prin împuşcare. 

Patru persoane şi-au pierdut viaţa în cursul confruntărilor de duminică de la Teheran între manifestanţii ostili preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad şi poliţie, care a făcut 300 de arestări, a indicat, la televiziune, adjunctul şefului poliţiei iraniene, transmite AFP.

Ahmad Reza Radan a dezminţit de asemenea implicit că decesele au legătură cu represiunea forţelor de ordine.

"Una a murit căzând de pe un pod, alte două într-un accident de maşină, iar alta a fost omorâtă de gloanţe", a precizat responsabilul iranian.

"Din moment ce poliţia nu a folosit arme de foc, este suspect, o anchetă fiind în curs de desfăşurare", a adăugat el.

Şeful poliţiei din Teheran a precizat de asemenea că 'peste 300 de persoane au fost arestate' în cadrul manifestaţiilor de duminică. Manifestanţii reţinuţi vor fi, potrivit acestuia, 'deferiţi justiţiei'.

UPDATE 18.33 Cel puţin patru protestatari au fost omorâţi duminică în oraşul Tabriz din nord-vestul Iranului în cursul confruntărilor dintre susţinătorii opoziţiei şi forţele de securitate, potrivit unui site al opoziţiei, preluat de Reuters.

'Cel puţin patru persoane au fost omorâte la Tabriz şi mai multe au fost rănite în timpul confruntărilor dintre forţele de securitate şi protestatari', informează site-ul Jaras.

Acelaşi site a anunţat anterior că cel puţin patru protestatari şi-au pierdut viaţa în capitala Teheran în timpul manifestaţiilor.

UPDATE 17.10 Un nepot al liderului opoziţiei Hossein Moussavi a fost ucis
    
Un nepot al liderului opoziţiei iraniene Mir Hossein Moussavi a fost ucis astăzi în cursul protestelor de la Teheran, a anunţat site-ul parlamentarilor opoziţiei Parlemannews.ir.

"Seyyed Ali Moussavi, nepot în vârstă de 35 de ani al lui Mir Hossein Moussavi, a fost atins, la prânz, de un glonţ în piept, în Piaţa Enghelab (în centrul Teheranului), şi a decedat după ce a fost transferat la spitalul Ibn Sina", a semnalat Parlemannews.ir.

Mai mulţi protestatari au fost ucişi şi numeroşi alţii au fost răniţi sau arestaţi astăzi, la Teheran, în timpul unor ciocniri foarte violente, adesea cu accente de revoltă populară, între zeci de mii de opozanţi ai guvernului lui Mahmoud Ahmadinejad şi forţele de ordine, susţine opoziţia.

Patru manifestanţi au fost ucişi în timpul acestor ciocniri, trei dintre ei murind în urma unor "tiruri directe" ale forţelor de securitate, care au deschis focul pe marele bulevard Enghelab, ce traversează capitala de la est la vest pe o distanţă de 10 kilometri şi unde s-au concentrat aceste proteste, a informat site-ul internet Rahesabz, apropiat opoziţiei, citat de AFP.

UPDATE 12.21 Trei manifestanţi au fost ucişi de "tirurile" forţelor de ordine, potrivit unui site al opoziţiei, Rahesabz, care susţine că unul dintre reporterii săi a fost martor ocular la această scenă.

"În cadrul confruntărilor care au avut loc bulevardul Enghelab, în centrul Teheranului, trei dintre compatrioţii noştri au fost ucişi şi alţi doi răniţi", susţine site-ul citat. "Reporterul care se afla la locul incidentului a declarat că trei au fost străpunşi de gloanţele forţelor militare", a adăugat site-ul.

Potrivit unor martori citaţi de Aljazeera.net, opoziţia iraniană a chemat oamenii să manifesteze în centrul capitalei, în ciuda faptului că poliţia i-a avertizat că va înnăbuşi dur orice protest.

Protestatarii au incendiat o motocicletă a poliţiei.

Jurnaliştilor nu le este permis să relateze de la faţa locului.

În Iran este a doua zi a procesiunilor de Tasua şi Ashura, proprii şiiţilor, în care se ţine doliu religios.

Sute de opozanţi ai preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad au protestat ieri în centrul Teheranului prin scandări precum "Moarte dictatorului!". Poliţia a intervenit în forţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite