VIDEO Violenţe în Bangkok: 35 de morţi, între care un militar şi generalul protestatar împuşcat în timpul unui interviu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul thailandez care se afla în spatele protestelor din Bangkok, Khattiya Sawasdipol, a murit luni după ce a fost împuşcat în cap joi, în timpul unui interviu pentru New York Times, au declarat oficialii spitalului.

Ciocnirile din Bangkok au provocat în ultimele trei zile moartea a 35 de persoane, între care un militar, şi rănirea altor 244, potrivit ultimului bilanţ realizat luni de serviciile thailandeze de urgenţă, relatează AFP.

Manifestanţii antiguvernamentali au incendiat baricadele făcute de poliţie, arzând cauciucuri. Tirurile de armă şi exploziile au continuat în Bangkok toată ziua de duminică, în noi scene de gherilă urbană care s-au prelungit şi în timpul nopţii.

VIDEO Masacru şi stare de asediu pe străzile din Bangkok: peste 25 de morţi

Situaţia s-a agravat după ce un lunetist l-a rănit grav pe Khattiya Sawasdipol, un general care s-a alăturat "cămăşilor roşii" antiguvernamentale, împuşcându-l în cap în timp ce acesta vorbea cu un jurnalist de la New York Times.

"El a murit în această dimineaţă", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de intervenţie din Bangkok.

Generalul, suspendat din ianuarie, s-a alăturat "cămăşilor roşii", printre care era foarte popular, şi supraveghea operaţiunile de securitate din zona ocupată, notează Mediafax.

El era considerat un aliat al lui Thaksin Shinawatra, fostul premier în exil, înlăturat în 2006 de la putere printr-un puci.

Primul militar ucis în confruntările cu protestatarii

Un membru al forţelor aeriene thailandeze a fost ucis în timpul confruntărilor, fiind primul militar care a murit în timpul violenţelor survenite în ultimele zile. Şase cetăţeni străini se numără între răniţi, potrivit aceleiaşi surse.

"Au fost înregistrate încă două decese noaptea precedentă, un militar şi un manifestant", a precizat un membru al serviciilor de urgenţă din Bangkok.

Premierul Abhisit Vejjajiva a anunţat ieri instituirea stării de asediu în Bangkok.

Armata încearcă să izoleze "Cămăşile roşii", care cer demisia premierului Abhisit Vejjajiva, în cartierul pe care-l ocupă de la începutul lui aprilie.

Armata thailandeză anunţase că va interveni în forţă pentru a prelua controlul unui bulevard din capitală ocupat de protestatari, acuzaţi că au desfăşurat activităţi de "intimidare", potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Pe fondul situaţiei violente din capitala thailandeză, Statele Unite şi-au închis ambasadaş Luni, Australia a anunţat că Ambasada de la Bankok a fost închisă din cauza violenţelor, care au lăsat peste 30 de persoane moarte. Ambasada va fi operaţională, însă închisă pentru eventualii vizitatori până la un anunţ ulterior, potrivit Global Nation. Marea Britanie şi Belgia şi-au închis de asemenea ambasadele din Thailanda.

De la jumătatea lunii martie, violenţele din Bangkok au ajuns la peste 35 de morţi şi mai mult de 1.000 de răniţi din cauza celei mai grave crize survenite în Thailanda din 1992.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite