VIDEO Masacru şi stare de asediu pe străzile din Bangkok: peste 25 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile thailandeze au anunţat stare de asediu în capitala Bangkok după un weekend plin de violenţe în urma căruia 25 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Guvernul a ordonat, de asemenea, ca şcolile să fie închise de luni întrucât protestatarii anti-guvernamentali continuă luptele cu militarii pe străzile din Capitală.

Manifestanţii antiguvernamentali au incendiat baricadele făcute de poliţie, arzând cauciucuri. Tirurile de armă şi exploziile au continuat în Bangkok toată ziua de sâmbătă, în noi scene de gherilă urbană care s-au prelungit şi în timpul nopţii.

image

Putrătorul de cuvânt, colonelul Sunsern Kaewkumnerd, a declarat; "Va fi dat un anunţ de stare de asediu pentru ca poliţia şi soldaţii să diferenţieze oamenii de terorişti".

Violenţele au pornit joi după ce armata a format un cordon în jurul protestatarilor.  Situaţia s-a agravat după ce un lunetist a rănit grav un lider militar al Cămăşilor Roşii, cei care cer dizolvarea actualei guvernări.

De asmenea, joi seară un protestatar a fost ucis şi alţi opt au fost răniţi în ciocnirile violente, produse după ce armata a decis să izoleze cartierul în care s-au baricadat manifestanţii.

Armata thailandeză anunţase că va interveni în forţă pentru a prelua controlul unui bulevard din capitală ocupat de protestatari, acuzaţi că au desfăşurat activităţi de "intimidare", potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Doi jurnalişti, dintre care un reporter canadian al postului de televiziune France 24, au fost răniţi vineri la Bangkok în timp ce relatau despre violenţele dintre manifestanţi şi forţele de ordin. Pe 10 aprilie, un jurnalist japonez de la Reuters a fost împuşcat şi a murit în timpul precedentelor confruntări care au avut loc în Bangkok

Militarii încearcă să înăbuşe protestele, însă pe străzile capitalei se aud în continuare focuri de armă şi grenade care explodează.  Armata a asigurat cetăţenii că nu se folosesc decât gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, însă numărul victimelor creşte constant. Violenţele s-au agravat după ce liderul protestatarilor a fost grav rănit în timpul unui interviu acordat presei.

Armata încearcă să disperseze miile de susţinători ai opoziţiei, care ocupă mai multe zone din capitală de mai bine de două luni. Protestatarii au aruncat cu pietre în militari, au format zone izolate, iar mai mulţi oameni au fost găsiţi morţi pe stradă, fără să se ştie cine este responsabil. Nu se cunoaşte dacă toţi cei împuşcaţi sunt protestatari, dar oficialii au spus că niciunul dintre ei nu este militar.

Bangkok-ul asistă la violenţe după 10 zile în care premierul şi liderii "cămăşilor roşii" par a fi reluat negocierile în spatele uşilor închise, notează Mediafax. Totuşi, prim-ministrul Abhisit Vejjajiva a subliniat că trupele militare nu se vor retrage şi că nu mai este dispus să negocieze cu protestatarii.

image

Criza politică s-a adâncit  la începutul săptămânii după ce "cămăşile roşii" au cerut inculparea vicepremierului Suthep Thaugsuban pe care-l consideră vinovat pentru violenţele produse la 10 aprilie, soldate cu 25 de morţi şi peste 800 de răniţi. Totodată, în acest context, premierul a anulat alegerile anticipate pe care voia să le organizeze în noiembrie.

Pe fondul situaţiei violente din capitala thailandeză, Statele Unite şi-au închis ambasada, iar Marea Britanie a anunţat că urmează să-şi închidă reprezentanţa diplomatică.

De la jumătatea lunii martie, violenţele din Bangkok au ajuns la un număr de 30 de morţi şi peste 1.000 de răniţi din cauza celei mai grave crize survenite în Thailanda din 1992.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite