Stare de urgenţă în vestul Kazahstanului. Grevele şi protestele au fost interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au incendiat imobilul administraţiei locale din Janaozen
Protestatarii au incendiat imobilul administraţiei locale din Janaozen

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a declarat stare de urgenţă până pe cinci ianuarie, după violenţele izbucnite vineri în oraşul Janaozen, soldate cu 10 morţi şi câteva zeci de răniţi.

Preşedintele Kazahstanului a semnat sâmbătă un decret prin care declară stare de urgenţă timp de 20 de zile, în vestul ţării. Decretul interzice grevele, protestele şi reuniunile până pe 5 ianuarie ca urmare a violenţelor izbucnite în oraşul petrolier Janaozen.

Birouri ale companiei petroliere Ozemunaigaz, în flăcări

„Potrivit unui prim bilanţ, în urma unor confruntări de amploare (între grevişti şi poliţişti) la Janaozen, zece persoane au murit, iar alte persoane au fost rănite, inclusiv poliţişti", a declarat, vineri, procurorul general Aşat Daulbaiev, citat de agenţia Interfax. El a adăugat că primăria oraşului, un hotel şi birouri ale companiei petroliere Ozemunaigaz au fost incendiate, gesturi calificate drept ,,acte de vandalism".

Citiţi şi
 Zece morţi în revolta dintr-un oraş petrolier din Kazahstan

Vor salarii mai mari

Sindicatul independent ODAK a anunţat, într-un comunicat, că peste 3.000 de persoane, atât grevişti care solicită măriri salariale, cât şi locuitori, s-au mobilizat în piaţa centrală a oraşului, în timp ce acolo se desfăşurau ceremonii marcând 20 de ani de la independenţa Kazahstanului.

VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite