VIDEO Zece morţi în revolta dintr-un oraş petrolier din Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece oameni au murit vineri în urma unei revolte izbucnite în oraşul Zhanaozen din Kazahstan, în rândul unor muncitori grevişti de la compania petrolieră de stat, Uzenmunaigas, o divizie a grupului naţional KazMunaiGas Exploration Production (KMG EP).

"Potrivit informaţiilor preliminare de la faţa locului, 10 oameni au murit ca rezultat al dezordinilor. Sunt şi răniţi, inclusiv din rândul agenţilor de poliţie", a declarat procurorul general de la Astana, Askhat Daulbayev, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.


Protestatarii au incendiat imobilul administraţiei locale din Zhanaozen, un orăşel de 90.000 de locuitori situat în vestul ţării, la 150 de kilometri de Marea Caspică, precum şi sediul companiei Uzenmunaigas, precum şi un autobuz al poliţiei locale. Au mai fost incendiate şi un hotel, automobile, fiind jefuite bancomate şi alte bunuri private.


Vineri în Kazahstan se celebrau 20 de ani de la proclamarea independenţei fostei republici a URSS, iar la Zhanaozen fuseseră amenajate o scenă, corturi şi un brad uriaş de Anul Nou pentru un spectacol organizat de autorităţile locale. Organizarea festivităţilor a stârnit furia muncitorilor grevişti de la rafinăria Uzenmunaigas din localitate, care protestează de aproape trei luni, aproximativ 1.000 dintre ei fiind concediaţi. Îmbrăcaţi în uniforma de lucru a companiei de stat, protestatarii au distrus aranjamentele pentru festivitate şi apoi s-au încăierat cu forţele de ordine, după cum se poate constata din imaginile difuzate de televiziunea privată K+ despre începutul violenţelor.

Protestatarii au sfidat regimul lui Nazarbaiev


Pe de altă parte, televiziunea naţională de la Astana nu a difuzat nici măcar o ştire despre revolta din Zhanaozen, fiind prezentate pe tot parcursul zilei transmisiuni de la festivităţile aniversare. După începutul violenţelor, liniile telefonice fixe şi mobile, precum şi Internetul au fost oprite în zonă.
Grupul KMG EP a emis un comunicat în care precizează că facilităţile de producţie funcţionează normal, deşi au fost luate măsuri pentru sporirea securităţii.
Astfel de evenimente sunt extrem de rare în Kazahstan, ţara cu cea mai prosperă şi mai mare economie din Asia Centrală, condusă cu mână fermă de mai mult de 20 de ani de către preşedintele Nursultan Nazarbaiev. Acesta a făcut apel în discursul susţinut vineri cu ocazia celebrării independenţei la menţinerea stabilităţii în ţară, care a beneficiat în ultimii ani de investiţii străine masive, în special în industria petrolieră şi a gazelor naturale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite