FOTO “Avertisment” al securităţii siriene: Au rupt mâinile unui artist ca să nu mai deseneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a desenat o lucrare în care preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, este asociat cu şeful de stat al Libiei, Muammar Gaddafi, un caricaturist a primit un "avertisment" suficient de convingător încât să nu mai deseneze vreodată. Mai mulţi bărbaţi mascaţi l-au bătut crunt şi i-au rupt mâinile.

Ali Ferzat, un grafician în vârstă de 60 de ani, a devenit cea mai cunoscută victimă a represiunii din Siria, declanşată în martie anul acesta, informează Al Jazeera.

Citeşte şi:
VIDEO Atrocităţile din Siria. Ce crime poate comite un tiran împotriva propriului popor

El a realizat o lucrare în care preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, este asociat cu liderul libian, Muammar Gaddafi. Săptămâna acesta, Ferzat a dat publicităţii desenul în care Gaddafi conduce o maşină înspre şeful de stat sirian care face autostopul cu o valiză în mână.

image

Joi dimineaţă, Ali Ferzat a ajuns la spital după ce mai mulţi bărbaţi mascaţi l-au târât afară din maşina lui şi i-au aplicat o "corecţie" severă. L-au bătut crunt şi i-au rupt ambele mâini.

"Asta a fost doar un avertisment. Îţi rupem mâinile ca să te opreşti din desenat", i-a spus unul dintre mascaţii înarmaţi care, după atac, i-au pus o pungă pe cap şi l-au aruncat pe marginea drumului.

Rudele sale şi activiştii împotriva regimului lui al-Assad susţin că serviciul de securitate sirian este în spatele atacului asupra lui Ferzat, unul dintre cei mai renumiţi şi apreciaţi caricaturişti din Siria.

Ferzat a declarat că avea mari speranţe pentru al-Assad când, în 2000, a fost devenit preşedinte al ţării, preluând puterea de la tatăl său. La puţin timp, însă, el a devenit un critic vehement al regimului care a lansat numeroase ofensive armate împotriva propriului popor.

"Sunt două lucruri în viaţă care nu pot fi distruse - credinţa în Dumnezeu şi voinţa poporului", a afirmat Ferzat pentru Associated Press.

image

Potrivit organizaţiilor internaţionale care luptă pentru drepturile omului, peste 2.000 de persoane au fost ucise începând din martie 2011, când cetăţenii Siriei s-au răsculat împotriva liderul Bashar al-Assad.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite