Wikileaks: SUA spionează ONU şi arabii vor bombardarea Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul Wikileaks revine în atenţia presei internaţionale după ce a publicat o serie de documente strict secrete ale Departamentului de Stat din SUA.

CITEŞTE ŞI:

Statele Unite, "îngrijorate" de vânzare unor de nave de război Mistral către Rusia

WikiLeaks: Putin este „masculul alfa” şi Berlusconi este "ineficient", cred diplomaţii americani

Wikileaks: China a comandat atacuri cibernetice asupra Google

Conţinutul documentelor a fost ulterior preluat de marile publicaţii ale lumii, precum New York Times, The Guardian, Le Monde şi El Pais. New York Times anunţă că setul include un sfert de milion de depeşe diplomatice americane confidenţiale , multe dintre ele din ultimii trei ani, şi oferă o imagine fără precedent asupra negocierilor ambasadelor, "puncte de vedere candide asupra liderilor străini şi evaluări ale ameninţărilor"

Presa arată un interes extrem de mare pentru conţinutul documentelor întrucât există riscul ca acestea să provoace adevărate csandaluri diplomatice, pentru că informaţiile fac referire la acţiunile SUA cu privire la războaiele din Orientul Mijlociu şi la politica externă.

Iată o parte din conţinutul documentelor făcute publice de presa internaţională, în cursul zilei de duminică, 29 noiembrie:

Regele Abdullah, al Arabiei Saudite, i-a îndemnat în mod repetat pe americani să atace Iranul, potrivit AFP.

Se pare că motivul pentru care Abdullah doreşte acest lucru este acela de a distruge programul nuclear al Teheranului, suspectat că se află aproape de a obţine arma nucleară. Mai mulţi lideri din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Egipt consideră că Iranul este "un rău, o ameninţare şi o putere care va duce la război".

O altă dezvăluire incredibilă este aceea potrivit căreia Israelul doreşte să-şi menţină supremaţia nucleară în regiune şi disponibilitatea statului evreu de a ataca de unul singur Iranul.

Totodată, documentele fac referire şi la posibile cazuri de corupţie în interiorul guvernului afgan. Astfel, unul dintre documente susţine că vice-preşedintele Zia Massoud avea asupra sa 52 de milioane de dolari când a fost oprit în timpul unei vizite în Emiratele Arabe. Cu toate acestea, Zia Massoud a negat  că ar fi scos vreodată bani din Afghanistan.

SUA spionează liderii marilor puteri

Documentele oferă totodată şi informaţii despre acţiunea pe plan diplomatic a SUA, mai ales în raport cu ONU. Astfel, se pare că Statele Unite ale Americii derulează o campanie de spionare a liderilor ONU şi a reprezentanţilor Chinei, Rusiei, Franţei şi Marii Britanii în Consiliul de securitate.

O directivă secretă trimisă diplomaţilor SUA în numele secretarului american de stat Hillary Clinton în iulie 2009 solicită acestora detalii tehnice cu privire la sistemul de comunicaţii folosit de oficialii ONU, inclusiv parolele şi codurile folosite în reţelele private şi comerciale pentru comunicările oficiale.

Totodatăm documentele prezintă câteva dintre, se pare, cele mai mari temeri ale americanilor, mai ales cu privire la acţiunile Rusiei. Astfel, SUA crede că Rusia se foloseşte de braţul mafiei pentru a duce la bun sfârşit operaţiuni ilegale la nivel mondial.

Oficialii SUA au declarat în repetate rânduri că publicarea conţinutului unor astfel de documente strict secrete ar putea pune în pericol siguranţa naţională.

Surse: New York Times, AFP, The Guardian.








În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite