WikiLeaks: Angela Merkel "se teme de risc" şi este "rareori creativă", iar Putin este „masculul alfa”, cred diplomaţii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel evită riscurile, apreciază diplomaţii amercani, care îl consideră pe premierul rus Vladimir Putin un „mascul alfa”, în timp ce preşedintele Dmitri Medvedev este etichetat de ambasada SUA la Moscova drept „Robin”, partenerul lui Batman. 

Se teme de risc şi se dovedeşte rar creativă, scrie ambasada americană în legătură cu Angela Merkel într-o telegramă datată 24 martie 2009, chiar dacă este considerată tenace atunci când se află în dificultate şi este descrisă drept metodică, raţională şi pragmatică, potrivit Spiegel.

Despre Nicolas Sarkozy, diplomaţii americani spun că este un „împărat gol”. Ambasada SUA la Paris remarcă „stilul autoritar” al preşedintelui francez, care respinge opinia consilierilor şi pe cea a premierului.

De asemenea, premierul italian Silvio Berlusconi este prezentat ca un individ „vanitos şi ineficient ca lider european modern”. Într-un alt raport al ambasadei Berlusconi este caracterizat ca fiind un politician „slab din punct de vedere politic şi fizic”, care nu se odihneşte suficient din cauza petrecerilor nocturne. 

Nicolas Sarkozy
image

Un document îl califică pe preşedintele afgan Hamid Karzai drept "extrem de influenţabil" şi înclinat să se lase convins de teorii ale complotului.

O telegramă arată că liderul libian Muammar Gaddafi depinde aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni de încredere şi că nu ştie să călătorească fără o infirmieră ucraineană bine dotată fizic.

Documente secrete ale Departamentului american de Stat, făcute publice de către site-ul Wikileaks, dezvăluie critici ale ambasadelor SUA despre liderii ţărilor gazdă, potrivit Guardian.co.uk.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite