Vot controversat în cazul petiţiei privind presa română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petiţia împotriva includerii presei române în Strategia Naţională de Apărare ca „vulnerabilitate“ a fost închisă astăzi de comisia Parlamentului European. Votul ar putea fi contestat. Doar reprezentanţii PPE şi-au exprimat opţiunea în legătură cu nemulţumirea jurnaliştilor petiţionari. Liberalii şi socialiştii au ieşit din sală. 

În timp ce liberalii şi socialiştii europeni au contestat procedura de vot, reprezentanţii Comisiei Europene au luat distanţă faţă de întreaga problemă.

Citiţi şi:

Bodu: Doar noi şi italienii aducem în PE probleme naţionale, ne place să ne spălăm rufele în văzul tuturor

„O libertate a presei funcţională nu este un pericol pentru siguranţa naţională. Un pericol este să restricţionezi libertatea de exprimare", a susţinut europarlamentarul român Norica Nicolai după ce a pledat ca petiţia să rămână deschisă.

Gerald Haffner, membru supleant în Comisia pentru Petiţii, a susţinut că introducerea presei într-o strategie privind siguranţa naţională a unui stat ar putea ridica suspiciuni legate de respectarea libertăţii de exprimare, motiv pentru care poate fi invocată încălcarea articolului 7 din tratatul european.

„Procedura pentru suspiciunea de încălcare a tratatului trebuie lansată, iar primul pas este numirea de experţi independenţi care să studieze cazul", a spus Haffner.

„Nici judecătorii nu pot închide ziare"

Vicepreşedintele Comisiei pentru Petiţii, Willy Meyer, a spus că este necesară o discuţie legată de ţările în care presa a fost inclusă în strategiile naţionale şi a precizat că petiţia jurnaliştilor români nu trebuie închisă.

„Apărarea", reprezentată de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, a precizat că în strategia de siguranţă naţională se recunoaşte o problemă, dar că nu s-ar impune în niciun fel condiţii sau restricţii mass media din România.

„Derapajele presei au fost sesizate de numeroase organizaţii profesionale ale jurnaliştilor. Domnul Meyer a avut dreptate când a spus că  situaţiile trebuie judecate de la caz la caz. Spunea dânsul că în Spania doar justiţia poate decide închiderea unui ziar. În România, nici măcar un judecator nu poate închide o publicaţie. Nu există astfel de restricţii legislative. Acest lucru ilustrează libertatea totală care există în România. Doar economia liberă poate închide o publicaţie, dar în acelaşi timp şi statul are dreptul să se exprime". 

Comisia Europeană: e competenţă naţională

Criticaţi de europarlamentari pentru lipsa unei reacţii mai clare legată de petiţie, responsabilii CE au precizat că iau în serios problema libertăţii de exprimare şi petiţa din partea României.

„A spus şi doamna Reding (n.n vicepreşedintele Comisiei Europene): libertatea este o şansă şi nu un pericol. Juridic, principiile sunt clare atunci când UE nu deţine competenţe într-o chestiune sau alta. Implicaţiile unei strategii naţionale cu privire la libertatea de expresie sunt de competenţa naţională", a precizat reprezentatul Comisiei, aflat la dezbaterea din Parlamentul European. 

Semnatarii petiţiei, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind au fost invitaţi oficial să-şi susţină punctul de vedere în cadrul şedinţei. Petiţia a fost depusă la sfârşitul lunii septembrie.

"O libertate funcţională a presei nu este un pericol pentru siguranţa naţională. Un pericol este să restricţionezi libertatea de exprimare."
Norica Nicolai
eurodeputat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite