Ungaria intră în zodia partidului unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fidesz ar putea obţine majoritatea absolută în viitorul Parlament de la Budapesta. Partidul lui Viktor Orban nuanţează promisiunea cu dubla cetăţenie: nu este vorba de o acordare în bloc, ci de facilitarea obţinerii ei, pe bază de cereri individuale.

Miza celui de-al doilea tur al alegerilor legislative de astăzi din Ungaria nu mai este cine le va câştiga - acest lucru s-a decis în primul tur, ci dacă Fidesz va obţine cele două treimi dintre mandatele de parlamentar. Partidul lui Viktor Orban mai are nevoie doar de 57 de mandate pentru a obţine majoritatea absolută.

Citiţi şi:

VIDEO Estul trece pe extrema dreaptă
Ungaria: dictatura nostalgiei
România, în programul extremiştilor din Jobbik

În caz de victorie, parlamentul ungar va fi dominat de un partid unic, iar opoziţia, anihilată. De aceea, cuvântul de ordine al celorlalte trei formaţiuni politice care au mai rămas în cursă (Jobbik, socialiştii şi LMP) a fost de a împiedica această victorie absolută a Fidesz şi, aşa cum a declarat Atilla Mesterhazy, candidatul socialiştilor la funcţia de prim-ministru, de a construi o opoziţie puternică.

În campania sa electorală pentru turul doi, Partidul Socialist Ungar a încercat să discrediteze Fidesz, arătând că, nici nu a ajuns încă la putere şi deja renunţă la una dintre cele mai atractive promisiuni electorale - reducerea impozitelor. Deşi este un punct central al programului Fidesz, în urmă cu câteva zile, vicepreşedintele acestui partid, Laszló Kövér, a declarat că, în condiţiile economice actuale „impozitele vor putea fi reduse eventual peste patru ani, datorită moştenirii preluate de la guvernul anterior".

Candidatul socialiştilor a mai arătat că în legislatura din 1994 când PSU şi liberalii deţineau două treimi din mandate, premierul Gyula Horn a decis ca o serie de legi organice să fie trecute cu patru cincimi din voturi, aceasta pentru a da posibilitate opoziţiei să se manifeste.

Dublă cetăţenie la cerere

În declaraţiile lor, candidaţii Fidesz au spus că vor decide cu două treimi numai în cazul a patru proiecte de lege, unul dintre ele fiind acordarea dublei cetăţenii maghiarilor de dincolo de graniţe. Dacă la început promisiunea s-a formulat în termeni generali, în ultima săptămână, au existat declaraţii mai nuanţate, atât din partea lui liderului Fidesz, Viktor Orban, cât şi a viitorului ministru de Externe, Janos Martony (titular al acestui portofoliu şi în precedentul guvern Orban).

Într-un interviu acordat Agenţiei Reuters, Martony a precizat că, de fapt, nu va fi vorba de o acordare automată, în bloc, a cetăţeniei maghiare, ci de facilitarea obţinerii ei, pe bază de cereri individuale. Cetăţenia nu va însemna şi drept de vot, a mai spus viitorul ministru de Externe, această problemă urmând să fie luată în discuţie ulterior.

Vona, „gardist parţial"

Se pare că Gabor Vona, liderul partidului de extremă dreaptă "Jobbik", va putea să participe la sesiunea inaugurală a Parlamentului îmbrăcat doar cu vesta neagră a costumului purtat de membrii Gărzii Ungare, aşa cum a promis. După dezbateri intense în presa ungară, dar şi în mediul juridic, cu privire la decizia Tribunalului de a interzice Garda, concluzia la care s-a ajuns a fost că, în cazul în care deputatul adoptă doar parţial costumaţia Gărzii, el nu va putea fi oprit.

Parlamentul nu are reguli cu privire la modul în care se îmbracă membrii săi. De asemenea, Vona este apărat şi de imunitate, deci nu poate fi scos din sală. În ceea ce priveşte viitorul Gărzii, la una dintre adunările sale electorale, Viktor Orban a declarat răspicat că este nevoie de întărirea ordinii publice şi a siguranţei populaţiei, dar că aceasta se va face cu ajutorul poliţiei, nefiind nevoie de niciun fel de formaţiuni paramilitare paralele.

Podiumul primului tur

Aproximativ 2,5 milioane de unguri sunt aşteptaţi la urne, azi, la cel de-al doilea tur de scrutin. Alegerile se vor desfăşura în 57 de circumscripţii, cu participarea principalilor trei candidaţi sau a tuturor candidaţilor care au obţinut cel puţin 15 procente în primul tur. Fidesz a câştigat primul tur de scrutin cu 52,73%, urmat de Mszp (socialişti, 19,31%, ) şi de extremiştii de la Jobbik (16,70%). Participarea a fost de 66%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite