Un italian – cel mai mare evazionist din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alberto Aleotti, un manager din domeniul farmaceutic, conduce topul europenilor care-şi ascund banii în paradisuri fiscale. Italia se află pe primul loc în topul evazioniştilor fiscali din Europa, potrivit unui studiu. România o urmează.

Un evazionist cu papion şi maniere de salon, ce nu ezită însă să-şi suflece mânecile când e vorba de ascuns milioane sub preş. Campionul noului top al celor mai bogaţi evazionişti europeni este în acest an regele industriei farmaceutice italiene, un megamanager de 87 de ani.

Citiţi şi:

Numărul persoanelor trimise în judecată pentru evaziune fiscală a crescut cu peste 50%

Proprietar al unei puternice companii de medicamente - Menarini - cu sediul la Florenţa şi prezentă de decenii pe piaţa mondială, Alberto Aleotti este acuzat că ar fi ascuns mai bine de 476 de milioane în banca Igt din Liechtenstein. Totul pentru a evita taxele italiene. Aleotti respinge acuzaţiile, însă mărturia lui Heinrich Kieber, fost funcţionar Igt, îl incriminează direct: „Toate veniturile familiei mele au fost înregistrate în conformitate cu legea în vigoare şi, în plus, sumele au fost re-transferate cu mult timp în urmă în Italia", s-a justificat omul de afaceri într-o declaraţie de presă, preluată de ziarul „La Repubblica".

„Cavaler al muncii"

Cu alte cuvinte, Aleotti ştie că în final va ieşi neşifonat din scandal, având în vedere că, potrivit „La Repubblica", suma respectivă a revenit deja în Italia datorită unei recente măsuri controversate de amnistie fiscală, decisă de guvernul Berlusconi. Alberto Aleotti este unul dintre cei mai respectaţi oameni de afaceri italieni, iar în anii trecuţi a fost decorat şi cu ordinul de „Cavaler al muncii".

În ultimul timp, problemele cu legea nu au lipsit însă din familie, episodul cel mai contestat fiind un mandat de închisoare emis pe numele său în 1994 pentru o acuzaţie contestată de dare de mită în valoare de un miliard. Mai nou, se pare că Garda Financiară a găsit nereguli şi în alte documente ale companiei conduse de Aleotti.

Se pare că în spatele importării a două medicamente (pravastatina şi fosinopril) ar fi fost construit un aşa-numit „sistem de albire a banilor". „O acuzaţie deplasată", răspunde compania „Menarini", prezentă şi pe piaţa farmaceutică din România (anul trecut, pe locul 13 la vânzări). Nu de aceeaşi părere sunt însă magistraţii din Florenţa care anunţă o lungă anchetă, ce se înscrie într-o operaţiune mai amplă împotriva evaziunii fiscale din Italia, una dintre problemele cele mai serioase ale ţării.

Potrivit KRLS Network of Business Ethics, Italia conduce de multe luni şi în topul general european privind evaziunea fiscală din cauza a numeroase companii industriale ce îşi ascund profiturile reale (32,8% din totalul veniturilor nedeclarate), dar şi a băncilor (28,3% din total) şi a comercianţilor. De remarcat că, potrivit aceluiaşi studiu, România se află pe locul doi în clasamentul celor mai mari evazioniştilor fiscali din Europa.

Regele domeniului farmaceutic

Alberto Aleotti în vârstă de 87 de ani este proprietar al unei puternice companii de medicamente - Menarini - cu sediul la Florenţa şi prezentă de decenii pe piaţa mondială. Anul trecut, Alberto Aleotti a fost decorat şi cu ordinul de „Cavaler al muncii".

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite