Suspectul masacrelor din Norvegia ar putea fi acuzat de "crime contra umanităţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împotriva lui Anders Behring Breivik, poliţia norvegiană intenţionează să invoce o nouă prevedere a Codului Penal, care pedepseşte "crimele contra umanităţii".

Breivik a recunoscut că este autorul masacrului soldat cu moartea a 76 de persoane vineri, a anunţat procurorul Christian Hatlo, citat de publicaţia norvegiană Aftensposten. Acesta a subliniat că folosirea paragrafului 102 din Codul Penal, referitor la pedeapsa maximă pentru "crime împotriva umanităţii", este o posibilitate în stadiul actual al anchetei.

Citiţi şi: Cum şi-a păcălit dementul din Norvegia victimele, pentru a le împuşca

În 2007, ministrul Justiţiei, Knut Storberget, a propus extinderea pedepsei maxime de la 21 de ani la 30 de ani pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi terorism. Prevederea a fost introdusă în Codul Penal norvegian în anul 2008.

Până în prezent, poliţia a invocat primele două alineate ale paragrafului 147, care vizează "actele de teroare" şi care prevăd o pedeapsă maximă de 21 de ani de închisoare. Aceste două alineate se referă la "destabilizarea gravă a funcţiilor esenţiale ale societăţii" şi intenţia de a "genera panică în rândul populaţiei".

Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, are doar statut de suspect, chiar dacă şi-a recunoscut faptele în cursul audierilor, inculparea putând fi posibilă doar la finalul anchetei.

Luni, suspectul a avut prima audiere în faţa unui judecător. Vezi mai jos imagini de la procesul său:

image

(click pe imagini pentru FOTOGALERIE)

Breivik ar fi putut folosi muniţie tratată chimic pentru a se asigura că fiecare împuşcătură este mortală. Doctorul Colin Poole, chirurgul-şef de la spitalul Ringriket, unde au fost tratate victime ale atacului de pe insula Utoeya, a declarat că Breivik a folosit gloanţe care se dezintegrează în corp, pentru a provoca pagube cât mai mari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite