VIDEO Suedia: Nuntă princiară fără mare fast

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedezii nu s-au înghesuit, ieri, să o vadă mireasă pe viitoarea lor regină. Hotelurile au fost mai mult goale, la fel şi trenurile speciale. Căsătoria moştenitoarei tronului Suediei, Prinţesa Victoria, cu fostul său instructor de fitness, Daniel Westling, a fost departe de fastul de la nunta Prinţului Charles cu Lady Diana.

FOTOGALERIE Nuntă regală la Stockholm: Prinţesa Victoria a spus "Da"/ Radu Duda, printre invitaţii de vază

VIDEO Suedia joacă la nunta prinţesei

În catedrala Storkyrkan din Stockholm, a fost celebrată, ieri, nunta Prinţesei Victoria a Suediei cu cel care i-a fost antrenor personal de fintess, Daniel Westling. Au fost de faţă numeroase familii regale europene şi din Asia, dar şi numeroase personalităţi politice din toată lumea.

Familia regală a României a fost reprezentată de Principesa Margareta şi Principele Radu. Ceremonia căsătoriei a fost oficiată de arhiepiscopul Anders Wejryd, care s-a opus dorinţei Victoriei de a fi condusă la altar de tatăl ei, sprijinindu-se pe tradiţia suedeză care cere ca mirele şi mireasa să intre împreună în biserică. Discuţiile în jurul acestei polemici, iscate în luna mai, au continuat, dar prinţesa Victoria şi-a impus voinţa.

Fără focuri de artificii

Conform dorinţei insistente a mirilor, din respect pentru mediul înconjurător, s-a renunţat la tradiţionalele focuri de artificii, baloane şi confeti.  După slujba religioasă, înalţii oaspeţi s-au plimbat pe străzile din centrul capitalei în mai multe caleşti, alţii au făcut o plimbare cu nava regală în golful oraşului. Aseară, regele Carl XVI Gustaf şi regina Silvia, monarhii Suediei, au dat un banchet în cinstea mirilor, la Palatul Regal.

Aproximativ 1.100 de invitaţi au fost prezenţi la ceremonia religioasă, dar doar jumătate dintre ei au mers şi la dineul de la Palatul Regal. În Ockelbo, mica localite din nordul capitalei în care a crescut mirele, care provine dintr-o familie modestă, s-a oferit un mic dejun gratuit tuturor celor care purtau o floare în păr.

Reşedinţa prinţilor, motiv de nemulţumire

Costul estimat al acestei nunţi este de 20 de milioane de coroane suedeze (2 milioane de euro) şi va fi suportat în proporţii egale de Casa Regală şi de contribuabili, ceea ce a cauzat nemulţumirea acestora şi a alimentat discuţiile lansate de adepţii abolirii monarhiei, ce reprezintă aproximativ un sfert din populaţia Suediei.

Deşi călătoria cu metroul a fost ieri gratuită, suedezii nu s-au înghesuit să vină la ceremonie. Nici cei din provincie nu s-au deplasat, trenurile speciale puse la dispoziţie pentru acest eveniment au fost anulate, iar hotelurile din capitală au fost mai mult goale.

Reşedinţa cuplului proaspăt căsătorit va fi Castelul Haga, aflat la nord de Stockholm, care a fost recent înconjurată de un gard înalt care urâţeşte şi scoate din circuitul publicului, spun suedezii, unul dintre cele mai frumoase parcuri din capitală.

Monarhia, în declin

Sprijinul suedezilor faţă de monarhie a scăzut continu în ultimii ani. Mai puţin de jumătate din populaţia Suediei mai crede în această instituţie, potrivit unui sondaj dat publicităţii de cotidianul „Dagens Nyheter",  în ajunul nunţii prinţesei moştenitoare Victoria.

Prăjitura Prinţesei, savurată şi de bucureşteni

Bucureştenii au apreciat prăjitura Foto: LUCIAN MUNTEAN

image

Sute de bucureşteni s-au delectat cu prăjitura servită la nunta Prinţesei Victoria, fata cea mare a Regelui Carl XVI Gustaf a Suediei, cu Daniel Westling. Desertul a fost oferit gratuit, ieri, de magazinul IKEA, cu ocazia căsătoriei prinţesei.

Cei care au venit la Ikea pentru a face cumpărături au primit la intrare un voucher pentru o trataţie, cu cafea şi Prăjitură Prinţesei (ediţie de nuntă), gratuit, în restaurantul IKEA. „Peste 500 de clienţi au primit astăzi prăjitura. Ne aşteptăm ca să mai vină încă pe atâţia până la sfârşitul programului", a spus una dintre vânzătoare.

IKEA România s-a alăturat evenimentului ce a fost sărbătorit în întreaga Suedie şi i-a invitat pe români să petreacă alături de ei.

Astfel, între 14 şi 20 iunie, toţi copiii costumaţi în prinţi sau prinţese care au trecut pragul marelui magazin au primit gratuit un „Meniu pentru Copii", o prăjitură şi o răcoritoare. Astăzi, în ziua nunţii, prăjitura a fost oferită tuturor vizitatorilor, numai că pentru adulţi sucul a fost înlocuit de cafea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite