Spania nu crede că România e pregătită pentru Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Franţa şi Italia, acum şi Spania se arată îngrijorată de intrarea României în spaţiul Schengen. Motivul principal - corupţia. România nu are suficientă credibilitate în ochii mai multor state membre, deoarece nu a rezolvat problema corupţiei. Intrarea României în Schengen trebuie să fie decisă prin vot unanim.

Surse oficiale de la Madrid au declarat că Spania este preocupată de corupţia de la frontierele României. „Aderarea României la spaţiul Schengen se bazează mai ales pe îndeplinirea unor condiţii tehnice clare. Însă, din punct de vedere politic, statele membre, care iau decizia, trebuie să aibă garanţia că frontierele externe ale UE sunt sigure", au declarat oficiali spanioli sub protecţia anonimatului.

Citiţi şi:

Spaţiul Schengen şi încrederea în noi

România: repetenţă sau corigenţă la Schengen în primăvară?

„Problema este în ce măsură putem avea încredere în monitorizarea graniţelor făcută de România. Avem o realitate de care nu putem face abstracţie: raportul Comisiei Europene din vară, care în privinţa luptei anticorupţie nu este tocmai unul pozitiv. Sunt lucruri de care statele UE ţin cont. Pentru Madrid, corupţia la frontierele României este preocupantă", au declarat aceleaşi surse. 

„Bucureştiul trebuie să înţeleagă că aderarea la spaţiul Schengen depinde de încrederea noastră în România, că frontierele României vor fi şi frontierele noastre", au declarat aceiaşi oficiali.

Baconschi, la Madrid

Declaraţiile au fost făcute chiar în ajunul vizitei ministrului român de Externe în Peninsula Iberică. Astăzi, Teodor Baconschi se află într-o vizită oficială la Madrid, unde are o întrevedere cu omologul spaniol, Miguel Angel Moratinos Cuyaubé.

Potrivit unui comunicat MAE, pe agendă figurează „discuţii pe tema colaborării politice, economice, sociale şi culturale dintre România şi Spania". 

Aflat săptămâna trecută în vizită oficială la Bucureşti cancelarul german, Angela Merkel, a asigurat că în privinţa intrării României în spaţiul Schengen „va aplica o apreciere echitabilă a celor realizate în ultimii ani" de Bucureşti. 

„Problema esenţială este dacă noi suntem siguri că acordarea vizelor la graniţele exterioare ale României se face fără corupţie, fără ilegalităţi şi sunt respectate condiţiile legale. Asta este important, pentru că, altfel, spaţiul Schengen în întregime ar fi periclitat de aceste lucruri ilegale", a declarat cancelarul. Ea a subliniat că problema integrării rromilor din România, nu joacă niciun rol în ce priveşte criteriile Schengen.

Dacă nu corupţia, atunci ţiganii

Nu la fel gândesc  însă înalţii oficiali francezi şi italieni. „Trebuie ca problema rromă să fie o condiţie pentru Schengen. România ar trebui să adere la spaţiul Schengen în martie anul viitor şi i-am spus colegului meu român (n. r. - ministrul de Externe Teodor Baconschi) că avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie să lucrăm cu Guvernul român", a declarat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, în iulie.

Potrivit presei italiene, şi ministrul italian pentru afaceri europene, Andrea Ronchi, s-a arătat preocupat de perspectiva aderării României la Schengen tot din cauza problemei ţiganilor români din Europa.  Consilierul prezidenţial, Leonard Orban, a declarat în iulie la RFI că raportul de ţară pe justiţie negativ fragilizează planurile României de a adera la spaţiul Schengen la termen.

„Marea problemă este că raportul CE creează indirect legături cu alte domenii şi că România acolo poate să fie afectată. Sunt în principal  două domenii: aderarea la Schengen şi utilizarea fondurilor comunitare. Aceste legături indirecte pot să creeze, dacă vreţi, o fragilizare a poziţiei României în context comunitar", a explicat Orban. 

Investitorii iberici, alungaţi

Investiţiile spaniole au scăzut în perioada 2006-2010, înainte de începerea crizei economice, semn că în sistemul românesc există nereguli, au declarat surse oficiale de la Madrid. Oamenii de afaceri spanioli s-au plâns de legislaţia stufoasă, care se schimbă des.

Susţinere a Ungariei

Preşedintele Ungariei, Pál Schmitt, şi-a exprimat convingerea că România este pregătită pentru aderarea la spaţiul Schengen, în martie 2011.

„Sunt convins şi personal, nu numai pe baza discuţiilor, ci şi pe baza celor studiate de mine că România este pregătită pentru a răspunde cerinţelor tehnice de securitate. Noi putem să sprijinim România pe cale diplomatică, astfel încât încrederea europeană să fie completă şi să se realizeze această aderare", a declarat liderul de la Budapesta. 

Premierul Emil Boc i-a transmis preşedintelui ungar că autorităţile române cer ca aderarea la Spaţiul Schengen să nu fie legată de niciun alt criteriu politic, ci de îndeplinirea condiţiilor tehnice, şi că speră ca preşedinţia ungară să fie „un arbitru imparţial" în acest proces.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite