Soţia laureatului Nobel, în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liu Xia, nevasta câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace, a anunţat pe Twitter că a fost consemnată la reşedinţă de autorităţi. Soţia disidentului Liu Xiaobo şi-a vizitat, sâmbătă, soţul aflat în închisoare şi l-a informat că a câştigat prestigioasa distincţie. După aceea, Liu Xia a fost plasată sub arest la domiciliu.

„Prieteni, m-am întors acasă. Din 8 octombrie, sunt arestată la domiciliu. Nu ştiu când voi fi putea să văd pe cineva". Acesta este mesajul scris, duminică-seara, pe reţeaua de socializare Twitter de Liu Xia, soţia disidentului chinez Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta.

Mai citeşte şi:

VIDEO Nobelul Păcii pentru disidentul chinez

„Telefonul meu mobil nu are semnal şi nu pot nici să primesc, nici să dau apeluri", a precizat Liu Xia, citată de AFP. Ea a adăugat că sâmbătă şi-a vizitat soţul, aflat într-o închisoare din nord-estul Chinei, pentru a-l anunţa că a primit Premiul Nobel pentru Pace.

„Vă voi spune mai multe mai târziu. Vă rog, atâţia câţi sunteţi, ajutaţi-mă să comunic prin Twitter. Mulţumesc", şi-a încheiat mesajul Liu Xia. Femeia a povestit că soţul ei a izbucnit în lacrimi când a aflat vestea şi a spus că dedică premiul „martirilor de la Tiananmen", referindu-se la cei care au murit în timpul înăbuşirii sângeroase de către armată a unor demonstraţii prodemocraţie, în piaţa Tiananmen din Beijing, în 1989, scrie „Globe and Mail". În faţa imobilului în care locuieşte nevasta disidentului se află mai mulţi poliţişti, în uniformă sau în civil, care verifică persoanele care intră în clădire. Ziariştii nu au voie să se apropie de imobil.

Intoxicare din partea presei

Mulţi chinezi încă nu au aflat că Liu a câştigat premiul Nobel . Niciun cetăţean rezident chinez nu a luat vreodată Premiul Nobel pentru Pace, iar guvernului de la Beijing nu i-a căzut bine. În ciuda faptului că presa controlată de stat a ignorat informaţia că un cetăţean chinez a câştigat o asemenea distincţie, vestea s-a răspândit în rândul celor 420 de milioane de utilizatori de internet din China.

Ieri, media chineză controlată de stat, citată de Reuters, scria că acordarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului Liu Xiaobo demonstrează că Occidentul nu poate accepta ideea ascensiunii mondiale a Beijingului, subliniind că dacă ar fi urmate propunerile lui Liu de liberalizare a vieţii politice, China ar avea soarta Uniunii Sovietice sau a Iugoslaviei. „China Daily" unul dintre principalele ziare de limbă engleză, afirmă că acest premiu este „o parte a complotului împotriva Chinei" şi o interferenţă gravă în afacerile interne ale ţării. La rândul său, „Global Times" notează că dacă solicitările lui Liu de creare a unei democraţii multi partinice s-ar pune în practică „soarta Chinei nu ar fi poate mai bună decât cea a fostei URSS sau a fostei Iugoslavii, iar ţara ar intra  probabil rapid în colaps".

Protest

Oficialii chinezi au anulat o întâlnire cu un ministru norvegian, aparent pentru a protesta faţă de acordarea premiului Nobel pentru pace disidentului chinez Liu Xiaobo, relatează DPA. Ministrul pentru pescuit Lisbeth Berg-HansWen urma să discute mâine cu responsabili chinezi, dar întâlnirea a fost anulată, au anunţat membri ai delegaţiei norvegiene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite