Smolensk: cinci secunde ar fi fost de ajuns pentru evitarea tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia aviatică de la Smolensk ar fi putut fi evitată, arată înregistrările efectuate de cutiile negre ale aeronavei prezidenţiale poloneze, dacă piloţii ar mai fi avut la dispoziţie încă cinci secunde, titrează RIA Novosti.

Comandantul aeronavei, căpitanul Arkadiusz Protasiuk şi-a dat seama prea târziu că avionul se afla foarte aproape de sol, potrivit înregistrărilor, scrie cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, care citează cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna.

Citiţi şi:

VIDEO Smolensk: Opoziţia poloneză a cerut ca ancheta să fie preluată de Varşovia

Când şi-a dat seama de comandantul a încercat să îl redreseze, însă avionul nu a avut timp să recupereze decât 60% din puterea necesară în vederea planării, scrie RIA Novosti.

Încă cinci secunde ar mai fi fost necesare pentru a evita accidentul aviatic.

Protasiuk a devenit conştient de faptul că planarea era imposibilă şi că va avea loc un impact cu solul. În acel moment s-a gândit să încerce o "aterizare dură".

Soarta pasagerilor aflaţi la bordul aparatului de zbor a fost decisă în câteva secunde, comandantul avionului fiind nevoit să ia o hotărâre într-un timp foarte scurt, scrie sursa citată.

Ministrul polonez de externe despre tragedia de la Smolensk: "Comisia ruso-poloneză va descoperi adevărul"

Pentru evitarea căderii la sol, comandantul echipajului polonez a efectuat manevre de ridicare a părţii din faţă a avionului, însă acesta a lovit un copac cu una dintre aripi, astfel că o treime din aripă s-a detaşat.

Avionul Tupolev-154M a lovit solul cu coada şi a început să se învârtă în jurul axei sale. Atunci motoarele s-au desprins, avionul dezintegrându-se şi luând foc.

Acţiunile derulate de anchetatori, precum şi decriptarea cutiilor negre care conţineau înregistrarea convorbirilor dintre piloţi şi turnul de control - arată că piloţii au avut  posibilitatea de a evita contactul brutal cu solul până în ultimul minut, declara în urmă cu o lună o sursă apropiata comisiei ruse de anchetă.

Smolensk: Avionul Tu-154 a decolat cu o oră mai târziu decât fusese prevăzut

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite