Seceta usucă alimentele Europei încă din luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara neobişnuit de uscată din Europa de Nord şi Centrală a afectat grav culturile şi va creşte preţurile alimentelor. Rezervele de apă scad, de la lună la lună, în multe dintre statele europene, iar meteorologii spun că până la jumătatea lunii iunie nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative.

În Franţa, cel mai mare producător de cereale din Europa, văzut din drum, grâul este încă verde, dar când intri în tarla piciorul îţi intră printre crăpăturile pământului ca în iulie. Rădăcinile plantei sunt de culoare maro, este pipernicită şi uscată în loc să fie albă şi suplă. Vor fi puţine boabe pe spic şi deci şi recolta va fi slabă, explică fermierii din zona Seine-et Marne, aflată la 50 de kilometri de Paris, citaţi de Reuters. „Nu am văzut nicio picătură de ploaie de câteva săptămâni şi este clar că nu vom avea aceeaşi recoltă ca anul trecut. De obicei, Mama Natură repară ceea ce-a distrus, dar nu este cazul şi anul acesta", spun agricultorii francezi.

Citiţi şi:

ONU: Europa trebuie să se pregătească pentru inundaţii şi secetă

Deficitul de precipitaţii a ajuns la 70% în ultima lună şi 50% de la începutul anului, comparativ cu mediile sezonului în ultimii ani. Rezervele de apă scad de la lună la lună, iar meteorologii au prognozat că până la jumătatea lunii următoare nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative. Cea mai severă secetă, cea din 1976, a distrus aproape toate culturile şi a afectat cu un punct procentual creşterea PIB-ului ţării. Acum, în 42 de departamente au fost impuse restricţii la apă. Agritel, firma franceză care analizează pieţele agricole, prevede o scădere a producţiei de cereale în Franţa, cu aproximativ 11,5% faţă de anul trecut, cea mai slabă din ultimii zece ani. Aici, irigaţiile sunt limitate, fapt ce provoacă dificultăţi majore nu numai pentru cultivatorii de cereale, dar şi pentru legumicultori.

În Europa de Nord şi Centrală, deficitul de precipitaţii a fost considerabil în martie şi aprilie, potrivit unui raport publicat  de Institutul Meteo din Franţa. În Germania, al doilea mare producător de grâu din Europa, aprilie a fost una dintre cele mai secetoase luni din 1881 încoace, iar martie a fost cea mai uscată din Marea Britanie, din 1953. Consecinţele: uscarea rapidă a solului care a atins niveluri mari la începutul lunii mai. Şi autorităţile din  Regatul Unit au recurs la limitarea irigării culturilor, iar agricultorii spun că situaţia este catastrofală pentru cereale, dar sunt afctate şi culturile de mazăre, fasole, spanac, fân.

Penuria de grâu ridică şi preţul la porumb

Recoltele, compromise înainte de începerea verii   Foto: Reuters



Seceta cu care se confruntă în prezent întreaga Europă, inclusiv Franţa, Germania şi Marea Britanie, printre cei mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană, alimentează îngrijorările privind o nouă creştere a preţurilor produselor alimentare şi probleme în aprovizionarea unor state din  Africa de Nord. „The New York Times" scrie că recolta scăzută la cereale de anul acesta va conduce la o creştere suplimentară pe piaţa mondială şi a preţului la porumb. Toată lumea se uită acum spre marii producători de cereale din regiunea Mării Negre - în special Ucraina şi Rusia - care ar mai putea compensa scăderea producţiei în Europa de Vest. Însă nici aici situaţia nu este prea roz, după vara catastrofală de anul trecut şi iarna lungă şi geroasă de anul acesta.

Primii afectaţi

În 2008 şi 2010 - când au crescut preţurile la cereale şi totul s-a reflectat în portofelul consumatorilor - s-au declanşat revolte în numeroase ţări. Statele din Africa de Nord ar urma să fie primele victime ale secetei din Franţa. Africa de Nord importă 21 de milioane de tone de grâu în fiecare an. Provocarea pentru aceste ţări este şi mai mare deoarece nu numai Franţa a căzut victimă secetei anul acesta. Şi alţi exportatori au fost afectaţi, cum este cazul Ucrainei sau al Statelor Unite. Pe fondul crizei financiare şi a măsurilor de austeritate, nici europenilor nu le va cădea prea bine o nouă creştere a preţurilor la alimente.

Căpşuni în loc de grâu

Noile autorităţi din Egipt ­s-au angajat să reducă dependenţa ţării de importurile de grâu, în special din Statele Unite şi Franţa. Această dependenţă a crescut în timpul regimului Mubarak, considerat un simbol a aservirii ţării faţă de interesele comerciale occidentale. Egiptul s-a apucat să cultive căpşuni (cu un mare consum de apă) pentru piaţa americană, în loc să semene grâu.

Ajutor de la UE

Comisia Europeană şi-a dat acordul de principiu, săptămâna trecută, pentru plata în avans a subvenţiilor europene, pentru a veni în ajutorul fermierilor. Comisarul european pentru agricultură, românul Dacian Cioloş, a dat asigurări că „în cazuri justificate, în conformitate cu Regulamentul, ar putea fi posibil să se facă plăţi în avans, înainte de 16 octombrie", cu două luni înainte faţă de cum e stabilit în cadrul Politicii agricole comune. Ministerul francez al Agriculturii a permis agricultorilor să cosească fânul înainte de data programată, fără a le fi afectată valoarea ajutorului acordat de UE. 

China poate arunca preţurile în aer

China  a avut şi ea parte de o primăvară deosebit de secetoasă  care a afectat agricultura şi aprovizionarea cu electicitate a ţării. Cele mai lovite sunt provinciile traversate de fluviul ­Yangtze, cel mai lung din ţară. Din ianuarie până în aprilie au căzut cu 40% mai puţine precipitaţii, comparativ cu media din ultimii 50 de ani. Prin urmare, culturile au fost compromise, iar cantitatea de apă din râuri a atins cote alarmant de mici.

image

Autorităţile chineze încearcă să aducă ploaia trăgând în nori rachete încărcate cu subsţante chimice  Foto: AFP



În prezent, seceta afectează aproximativ 1,35 milioane hectare de culturi, mai ales în provinciile Hubei, Hunan şi Gansu. În plus, Biroul pentru controlul inundaţiilor şi Cartierul general de luptă împotriva secetei estimează că peste 1,4 milioane de persoane au dificultăţi în a se aproviziona cu apă. Guvernul chinez a trimis echipe speciale de lucru în provinciile Hunan şi Hubei pentru a lupta cu seceta.

Cine aduce ploaia

image

Departamentul Afacerilor Civile a cerut birourilor sale locale să elaboreze planuri detaliate pentru a lupta împotriva secetei şi să estimeze numărul persoanelor care au nevoie de asistenţă guvernamentală, în special de apă de băut. Departamentele locale vor trebui să ofere, de asemenea, sprijin financiar pentru fermierii locali, ale căror venituri de pe urma cerealor şi creşterii animalelor au fost grav reduse din cauza secetei. Autorităţile încearcă să aducă ploaia trăgând în nori rachete încărcate cu substante chimice. Seceta, cea mai severă din ultimii 60 de ani continuă să afecteze provincia Jiangsu.

Unul dintre principalele lacuri cu apă dulce din provincie a secat complet, afectând alimentarea cu apă, traficul şi localnicii. Lacul Shijiu are o suprafaţă de 200 de kilometri pătrati şi o adâncime de până la opt metri, însă nu au mai rămas din el decât câteva bălţi. China, care este primul producător, dar şi consumator mondial de grâu, poate influenţa grav piaţa mondială a cerealelor dacă trece masiv la import. Guvernul chinez se luptă să ţină în frâu inflaţia ce afectează mai ales produsele alimentare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite