ONU: Europa trebuie să se pregătească pentru inundaţii şi secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice se vor resimţi în mare parte din Europa sub formă de inundaţii, în timp ce în sudul continentului se va instala seceta,  a avertizat marţi un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experţi al ONU privind evoluţia climatului (Giec).

"Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europa privind apa: o creştere a deficitului de apă în sudul Europei şi o creştere a inundaţiilor în alte zone", a explicat în cadrul unei conferinţe de presă Zbigniew Kundzewicz, autorul părţii privind resursele de apă din raportul Giec.

"Metodele actuale de gestionare a apei riscă să nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice", a avertizat el.

Potrivit climatologului polonez, sudul Europei ar urma să sufere mai mult decât nordul, studiile arătând deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând deficit de apă în aceste regiuni, notează Mediafax.

Agricultura ar urma să fie afectată grav, în timp ce energia hidroelectrică ar urma să înregistreze o scădere a producţiei cu 20 până la 50 la sută.

În paralel, încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurile de inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est.

Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopantă, zonele rurale având o capacitate de absorbţie mai bună a apei decât oraşele betonate.

Inundaţiile de amploare care aveau o ciclicitate de 100 de ani ar putea reveni la fiecare 50 de ani, chiar 20 de ani, potrivit lui Kundzewicz.

Expertul recunoaşte că zecile de modele de previziune existente nu sunt de acord asupra unora dintre consecinţele schimbărilor climatice. Există consens în privinţa anumitor regiuni cum ar fi Sibeia sau Mediterana, deoarece "diferitele modele coincid", a declarat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite