VIDEO Cursul de schimb la spioni: Zece ruşi fac cât patru americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei zece agenţi ruşi arestaţi în SUA la sfârşitul lui iunie au fost schimbaţi cu patru agenţi condamnaţi pentru spionaj în Rusia. Transferul, cea mai mare operaţiune de acest fel de după Războiul Rece, a avut loc ieri pe aeroportul din Viena şi a durat circa 90 de minute.

Avionul rusesc Yak-42, care a adus cei patru spioni graţiaţi de Moscova, a aterizat la Viena aproximativ la aceeaşi oră, 12.15 (ora României), cu aeronava Boeing 767-200 a companiei Vision Airlines, sosită de la New York cu agenţii ruşi.

Mai citeşte şi:

VIDEO Povestea celor 11 agenţi ruşi, reţinuţi în SUA, dezvăluie o faţă surprinzătoare a spionajului

Televiziunea austriacă a transmis imagini cu avioanele parcate unul lângă altul, pe pistă, unde a avut loc transferul, fără ca nimeni dintre cei implicaţi să intre pe teritoriul Austriei. Avionul rus a decolat apoi către Moscova, iar cel american către Marea Britanie.

Au pledat „vinovat"

Înainte de plecarea către Viena, cei 10 agenţi ruşi au pledat "vinovat" la New York pentru "conspiraţie ca agenţi ai unei ţări străine" şi şi-au declinat adevăratele identităţi. Numai trei dintre ei operau în SUA sub numele reale: Anna Chapman, Mihail Semenko şi Vicky Pelaez, aceasta din urmă nefiind de origine rusă, ci peruană.

Avocatul lui Pelaez a declarat că ea va primi  2.000 de dolari pe lună pe viaţă plus o locuinţă la Moscova, dacă vrea să rămână în Rusia, dar că e liberă să meargă în Peru, dacă doreşte. Kremlinul a comunicat identitatea celor patru agenţi eliberaţi în Rusia:  Igor Sutyagin (expert în arme nucleare, arestat în 2004 sub acuzaţia de spionaj pentru CIA), Serghei Skripal (ofiţer al serviciilor militare de informaţii ruse condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, în 2006), Alexander Zaporozhski (fost angajat al SVR) şi Genadi Vasilenko (despre care se spune că e fost agent KGB).

Acord CIA-SVR

Ministerul de Externe rus a emis un comunicat în care a arată că schimbul de agenţi între CIA şi Serviciul Rus de Informaţii Externe (SVR) are loc în contextul "îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două ţări".

Departamentul de Stat al SUA a arătat că „nu ar exista niciun beneficiu pentru securitatea naţională" dacă cei 10 spioni ar fi condamnaţi la ani lungi de închisoare". „SUA a profitat de această oportunitate pentru a asigura eliberarea a patru indivizi care se află de mult în închisoare în Rusia", a declarat un purtător de cuvânt. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite