VIDEO Povestea celor 11 agenţi ruşi, reţinuţi în SUA, dezvăluie o faţă surprinzătoare a spionajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii celei mai mari reţele de spionaj demascate vreodată de FBI aveau vieţi banale: cultivau salată şi hortensii, îşi duceau copiii la şcoală şi îşi plăteau taxele cu regularitate, ca orice american obişnuit. Povestea celor 11 agenţi ruşi dezvăluie o faţă surprinzătoare a spionajului modern, care nu seamănă deloc cu imaginea lui James Bond.   

Doi dintre spioni, Richard şi Cynthia Murphy (ambii cu vârste în jur de 40 de ani), cultivau salată în grădina casei lor, îşi urcau zilnic copiii în autobuzul şcolar şi schimbau felicitări de Crăciun cu foştii vecini care se mutaseră în Texas, scrie presa americană.

VIDEO cu reacţiile vecinilor

Conduceau o maşină Honda Civic şi, după toate aparenţele, formau o familie americană tipică, obsedată de creşterea copiilor. Ei mergeau la picnicuri şi petreceri cu vecinii şi se întâlneau cu aceştia la cumpărături. Nimeni nu ar fi crezut că sunt spioni ruşi sub acoperire.

Probleme cu Moscova

Potrivit înregistrărilor FBI, soţii Murphy au avut discuţii repetate cu Moscova, pentru a da justificări privind cumpărarea casei lor de 400.000 de euro.

Ei le-au au explicat ruşilor că „America e o societate care apreciază proprietatea" şi că locuinţa urma să le asigure acoperirea. Murphy s-a plâns apoi unui alt spion despre şefii din Moscova, spunând: „Ei nu-şi dau seama cum e pentru noi aici".

„Bond girl" nu avea imaginaţie

Opt dintre cei 11 agenţi ruşi arestaţi duminică de FBI erau căsătoriţi între ei, formând patru cupluri, dintre care cel puţin trei aveau copii. Anna Chapman, spioana de 28 de ani, de o frumuseţe care i-a câştigat numele de „Bond Girl" în ziarele din SUA, nu trăia o viaţă atât de spectaculoasă precum s-ar crede.

Ea este de naţionalitate ucraineană, după cum scrie presa rusă, are o diplomă în economie de la o universitate din Moscova, vorbeşte bine rusa şi engleza şi are cunoştinţe de germană şi franceză. Potrivit televiziunilor ruse, e măritată cu un britanic, deşi ea pretinde că e divorţată.

„Visul american"

Chapman locuia în Manhattan şi avea propria agenţie imobiliară. Raportul FBI-ului precizează că ea a cumpărat un telefon celular în Brooklyn (New York), dând o adresă izbitor de falsă: Strada Fake (Fals) 99.

O altă membră a reţelei, Vicky Pelaez, lucra ca jurnalist pentru radio şi presa scrisă de mai multe decenii. Devenise editorialist la „El Diario" una dintre cele mai cunoscute publicaţii de limbă spaniolă din New York. Articolele ei erau foarte critice la adresa politicii externe a SUA în America Latină.

Cu ani în urmă, pe când lucra ca reporter de televiziune în ţara sa natală, Peru, Pelaez a fost răpită, de gherilele comuniste Tupac Amaru şi a fost ţinută ostatică timp de 17 ore. Vickz Pelaez a fost arestată împreună cu soţul său de 65 de ani, Juan Lazaro, profesor de ştiinţe politice, acum la pensie.  Mulţi dintre cei 11  se distingeau, poate, cel mai bine, prin faptul că reuşiseră să-şi îndeplinească „visul american".

Soţii Murphy împreună cu cei doi copii

image

Michael Zottoli (40 de ani) şi Patricia Mills (31) sunt absolvenţi ai Universităţii din Washington, ambii în promoţia 2006, cu diplome în administrarea afacerilor. Zottoli conducea un BMW albastru şi avea un job la o bancă de investiţii din Seattle.

El îşi actualiza regulat profilul pe website-ul LinkedIn.  Un alt spion, care pretindea că e de naţionalitate canadiană, Donald Howard Heathfield, conducea o afacere de consultanţă financiară în Cambridge (Massachussetts), în timp ce soţia sa, Tracey Foley,  vindea proprietăţi de lux în zona Universităţii Harvard.

Lipsă de secrete

Anna Chapman

image

Potrivit FBI, grupul de agenţi secreţi a fost pregătit la una dintre şcolile elitiste de spionaj  din Moscova înainte de a ajunge în America. Reţeaua avea tot ce-i trebuie pentru un spionaj de înaltă clasă: pregătire excelentă, tehnologie de ultimă generaţie, cunoştinţe privind cultura americană şi acoperire bine construită.

Singurul lucru care îi lipseşte, în peste un deceniu de activitate, sunt secretele pe care să le transmită Moscovei, scrie „New York Times".  Niciunul dintre cei 11 nu e acuzat de spionaj, pentru că, în 10 ani, agenţii secreţi nu au fost niciodată prinşi trimiţând informaţii clasificate către Moscova.

Putin s-a plâns la Bill Clinton de arestări

Premierul rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că scandalul de spionaj nu va leza relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, scrie RIA Novosti. „Poliţia s-a dezlănţuit la dumneavoastră. Au fost duşi oameni la închisoare", i-a spus Putin fostului preşedinte american Bill Clinton, aflat într-o vizită în Rusia.

„Sperăm că acest lucru nu va afecta toate lucrurile pozitive acumulate în ultimii ani şi că oamenii care ţin la bunele relaţii înţeleg acest lucru", a continuat fostul lider de la Kremlin, care l-a primit pe fostul lider american la reşedinţa sa din suburbia Moscovei. Rusia a admis marţi că membrii reţelei din SUA sunt într-adevăr ruşi, dar a negat că aceştia ar fi acţionat împotriva Statelor Unite. Ministerul de Externe din Moscova a spus că aceştia „sunt cetăţeni ruşi care au intrat în teritoriul SUA în momente diferite".

Un apropiat al familiei Clinton, vizat de spioni

Vicky Pelaez

image

Un apropiat al lui Bill şi Hillary Clinton şi un important colector de fonduri democrat, Alan Patricof, a declarat marţi seară că se teme că el este misteriosul „om de afaceri din domeniul financiar din New York" vizat de reţeaua de spioni ruşi, scrie „Washington Post".

Timp de trei ani, el a fost unul dintre clienţii companiei Morea Financial Services, la care lucra prespusa agentă secretă rusă Cynthia Murphy. Patricof a dat asigurări că el şi Murphy nu au „discutat niciodată altceva decât plata de facturi şi taxe, în timpul conversaţiilor telefonice normale sau când s-au întâlnit".

„Nu m-a întrebat niciodată despre guvern, politică sau ceva apropiat de acest subiect", a adăugat el. Presa rusă scrie că  reţinerea presupuşilor spioni ruşi în SUA a vizat politica de relansare a relaţiilor ruso-americane, iniţiată de Moscova şi Washington, iar serviciile secrete i-au dat o lovitură dură preşedintelui lor, organizând cea mai proastă operaţiune pentru reţinerea unor spioni ruşi imaginari. 

„Ar fi logic să presupunem că principala ţintă a acestui incident este preşedintele Obama, a cărui ţară abundă în persoane care îi vor răul", scrie  cotididanul „Moskovski Komsomoleţ".

"Poliţia s-a dezlănţuit la dumneavoastră. Au fost duşi oameni la închisoare."
Vladimir Putin
premierul Rusiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite