Schengen: Bulgaria îşi va face temele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Boiko Borisov s-a distanţat de reacţia critică a României. El a spus că, în cazul Bulgariei, reproşurile sunt „pe deplin justificate“. Secretarul francez de stat Laurent Wauquiez a declarat ieri că cele două ţări vor adera la Schengen doar când vor fi pregătite, chiar dacă acest lucru se va întâmpla peste trei ani.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a încercat să se distanţeze ieri de reacţia negativă a României faţă de opoziţia Franţei şi Germaniei în ceea ce priveşte aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, relatează site-ul Novinite.com. Caracterizând criticile „pe deplin justificate", Borisov a declarat tocmai din însoritul Liban că Bulgaria va lua măsuri pentru a-şi face temele. „Niciun bulgar nu se îndoieşte că avem corupţie şi un sistem judiciar nu prea bun. Reacţionăm în mod diferit faţă de stimaţii noştri vecini români", a spus premierul bulgar, adăugând că, în cele câteva luni rămase, Sofia va lucra la domeniile problemă. „Avem oportunitatea de a rezolva toate punctele în care suntem criticaţi, inclusiv în ceea ce priveşte controlul graniţelor externe. Vom fi pregătiţi 100% până în martie 2011". Pe de altă parte, cu câteva zile în urmă, Borisov declara la Bruxelles că ştie „cât de mândri sunt francezii şi nu-mi permit să pun presiune asupra lor în niciun fel". Ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a reacţionat şi el, precizând că Sofia va continua reformele necesare intrării în Schengen, indiferent de încercările marilor puteri de a bloca această aderare. „Bulgaria nu-şi va schimba conceptul privind implementarea criteriilor Schengen", a explicat Ţvetanov.

Citiţi şi:

Cum a fost primită în UE blocarea României la uşa Schengen

Manager, nu şerif

„Nu ne-am făcut temele. Trebuie să ştim ce condiţii mai avem de îmdeplinit", a declarat preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, citat de agenţia de presă BTA. Totodată, Părvanov a profitat de ocazie pentru a critica aptitudinile manageriale ale premierului. „Bulgaria nu are nevoie de un şerif, ci de un bun manager", a spus şeful statului, subliniind că actualul Guvern organizează scandaluri pentru a deturna atenţia de la problemele reale ale ţării: prăbuşirea sistemului medical, criza din educaţie, şomajul în creştere sau sărăcia. El a recunoscut că iniţial Cabinetul a adoptat măsuri bune împotriva criminalităţii organizate, dar a transformat totul într-o campanie de relaţii publice. Părvanov a cerut partidului de guvernământ, GERB, răspunsuri la problemele privind contrabanda şi traficul de persoane, două dintre motivele invocate pentru amânarea aderării Bulgariei la Schengen, în martie anul viitor. Relaţiile dintre cei doi oficiali bulgari sunt tensionate şi se anunţă din ce în ce mai dificile din cauza chestiunii diplomaţilor care au colaborat cu securitatea comunistă. De altfel, opoziţia a susţinut că „afacerea ambasadorilor spioni" a contribuit şi ea la decizia de amânare a aderării la Schengen. În acest sens, Guvernul a decis ieri să ceară şefului statului demiterea tututor ambasadorilor care au fost colaboratori. Potrivit presei bulgare, preşedintele - el însuşi fost colaborator al Securităţii - , nu va da curs acestei cereri.

Avertismente tardive

Analistul bulgar Vladimir Şopov consideră că reproşurile Germaniei şi Franţei sunt cu dus şi întors. „Nu este corect să se pună problema în acest mod şi atât de târziu. Ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme, nu cu 10 minute înainte de termen", a declarat el pentru „Deutschlandfunk". Părerea lui este împărţită de mulţi analişti şi politologi de la Sofia, care reproşează Bruxelles-ului dublul standard şi se întreabă când vor putea România şi Bulgaria să fie pregătite pentru aderare în condiţiile în care nu se ştie prea clar ce trebuie să mai facă. „În ceea ce priveşte criteriile, sunt sigur că vor fi îndeplinite. Dar decizia va fi una politică", este de părere Anastas Todorov, directorul vameşilor de pe aeroportul din Sofia. El a mai precizat că în ultimul raport Comisia Europeană a avut doar „şapte observaţii mici", mare parte dintre acestea fiind deja rezolvate, iar restul vor fi soluţionate până la sfârşitul anului.

Explicaţiile Franţei

Controlarea fluxurilor de imigranţi şi criminalitatea organizată sunt principalele motive care au determinat Parisul şi Berlinul să refuze intrarea în martie 2011 a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, a declarat secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, într-un interviu pentru cotidianul „Le Figaro".  „Aproximativ 75% din imigraţia ilegală în Europa trece prin această regiune din sud-estul UE", a afirmat el, precizând că eforturile celor două ţări pentru a stopa criminalitatea organizată, traficul de stupefiante şi de arme sunt insuficiente. „Spre exemplu, România a redus cu 40% salariile vameşilor: aceasta nu este cea mai bună garanţie că aceştia vor fi complet impenetrabili în faţa corupţiei", a spus Wauquiez. Întrebat în legătură cu termenul aderării, oficialul francez a spus: „ Dacă aceste ţări sunt pregătite într-un an, bine. Dar dacă nu vor fi pregătite decât peste trei ani, atunci va fi peste trei ani".

Susţinerea Italiei

„Ambasada României în Italia a urmărit constant promovarea şi obţinerea susţinerii Italiei pentru aderarea la Schengen. Italia a exprimat atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel parlamentar susţinerea pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, fără nici un fel de alte condiţionalităţi, de exemplu legate de evoluţii în cadrul MCV. Cel mai recent, acest sprijin a fost exprimat de partea italiană cu ocazia vizitei la Roma din 16 decembrie a secretarului de stat Bogdan Aurescu", a spus pentru „Adevărul" ambasadorul Răzvan Rusu. Gabriela Preda, Roma

"Dacă aceste ţări sunt pregătite într-un an, bine. Dar dacă nu vor fi pregătite decât peste trei ani, atunci va fi peste trei ani."
Laurent Wauquiez secretar francez de stat

Balcanizarea Europei

Reacţiile au continuat în presa europeană faţă de decizia de amânare a aderării şi faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind „discriminarea" aplicată românilor. Aderarea la spaţiul Schengen pare să fie considerată la Bucureşti un drept ce poate fi reclamat. Doar astfel se poate explica declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia România este, vădit, discriminată", scrie „Neue Zürcher Zeitung". „Ţările care au adoptat o atitudine critică faţă de rapida cooptare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, consideră mai importantă eliminarea riscurilor la adresa securităţii lor interne decât ocazia de a face un favor politic", mai scrie cotidianul elveţian.

Iniţiativa Parisului şi a Berlinului este salutată de Pierre Rousselin, redactor-şef adjunct al cotidianului francez „Le Figaro". „Franţa şi Germania au dreptate să oprească balcanizarea Europei. Trebuie să sperăm că vetoul exercitat pentru a împiedica intrarea iminentă a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen va pune capăt unei toleranţe îngrijorătoare care depăşeşte cazul celor două ţări, intrate în UE în 2007 fără îndeplinirea condiţiilor cerute şi care nu au progresat de atunci în domeniul luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate", scrie jurnalistul pe blogul său. Pe de altă parte, postul german n-tv notează dubla măsură aplicată celor două, precizând că şi Italia ar trebui să fie în afara Schengen, dacă s-ar ţine cont de puterea imensă pe care o deţin în Peninsulă organizaţiile mafiote.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite