Scandalul dioxinei se extinde în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania aflată la originea contaminării era la curent cu această situaţie încă din martie 2010. Ouă contaminate au fost exportate din Germania în Olanda, pentru procesare, şi în Marea Britanie, pentru utilizarea în diverse alimente.

Peste 4.700 de ferme din Germania au fost închise din cauza riscului contaminării cu dioxină, a anunţat Ministerul Agriculturii. Cele mai multe sunt din landul Saxonia Inferioară şi sunt în special exploataţii de creştere a porcilor, dar şi pentru pui. Fermele, aflate în opt landuri, nu vor mai putea face livrări până când nu va fi dovedită dispariţia contaminării.

Citeşte şi:
VIDEO Aproape 5.000 de ferme din Germania, închise din cauza riscului de contaminare cu dioxină

FEBRĂ AFTOASĂ în Bulgaria: Comisia Europeană blochează comerţul cu animale vii şi produse animale suspecte de febră aftoasă în provincia Burgas din Bulgaria

Oficialii au precizat că nivelul de dioxină nu reprezintă un risc pentru oameni şi că fermele au fost închise numai ca măsură de precauţie. Poliţia efectuează cercetări la două dintre ferme, existând informaţii că aproximativ 150.000 de tone de furaje pentru pui, curcani şi porci sunt contaminate. Potrivit Ministerului Agriculturii, ar putea fi vorba de o mână criminală. „La astfel de cantităţi nu poate fi vorba de o greşeală", a declarat pentru cotidianul „Tagesspiegel" Konrad Scholz, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului din Saxonia Inferioară. Originea contaminării pare a fi un distribuitor de furaje din landul Schleswig-Holstein, care a distribuit din greşeală uleiuri destinate fabricării de biocombustibil pentru furaje.

Amestecată cu alte substanţe

„Hannoversche Allgemeine Zeitung" scrie că firma de unde a pornit scandalul, Harles und Jentzsch din Uetersen, ştia de existenţa unor nereguli încă din 19 martie 2010, când un laborator privat a descoperit că nivelul dioxinei în acizii graşi era de 10 ori peste limita admisă. Conform Ministerului Agriculturii din Schleswig-Holstein, nivelul ar fi fost de 77 de ori mai mare decât limita admisă. Firma nu a comunicat rezultatul analizelor autorităţilor competente, ci a încercat să reducă nivelul contaminării în urma amestecării grăsimilor cu alte substanţe, pentru a produce furaje pentru animale. De la fermele germane, ouăle au ajuns în Olanda, unde au fost procesate şi apoi exportate în Marea Britanie. Cel mai probabil, în Marea Britanie cele 14 tone de ouă urmau să fie folosite pentru diverse alimente, precum maioneza sau produsele de patiserie. Agenţia britanică pentru Securitate Alimentară a anunţat că două firme au folosit deja ouăle, dar cantitatea de dioxină nu este periculoasă pentru oameni, în urma diluării prin amestecarea cu alte substanţe.

Ouă confiscate în Olanda

Aproximativ 136.000 de ouă provenind din Germania şi care ar putea fi contaminate cu dioxină au fost confiscate marţi în Olanda, au anunţat ieri autorităţile olandeze. „Toate ouăle au fost confiscate. Din câte ştim, acestea sunt singurele ouă suspectate de contaminare care au fost exportate către Olanda", a precizat un oficial olandez. Afacerea riscă să se transforme într-unul dintre cele mai mari scandaluri din industria alimentară germană.



Scandaluri

Scandalul ouălor contaminate din Germania este doar ultimul dintr-un lung şir, atât în UE, cât şi în întreaga lume. Cea mai cunoscută este „boala vacii nebune", apărută în Marea Britanie în anii '80. După câţiva ani, boala a reapărut, afectând numeroase ţări, inclusiv România. Au urmat gripa aviară, febra aftoasă, laptele infestat cu melamină din China sau diverse produse contaminate cu salmonella. La acestea se adaugă şi chestiunea controversată a aditivilor din alimente.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite