Comisia Europeană blochează comerţul cu animale şi produse suspecte de febră aftoasă din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat astăzi măsuri urgente de protecţie după descoperirea unei infecţii recente cu febră aftoasă în cazul unor mistreţi din Bulgaria.

Pe 30 decembrie 2010, câţiva vânători bulgari au împuşcat trei mistreţi în zona Makevtci, în regiunea Burgas, situată la doi kilometri de la frontiera cu Turcia. Unul dintre mistreţi avea leziuni pe picioare, iar testele preliminare de laborator pentru detectarea antigenului viral de febră aftoasă au dat rezultate pozitive.

Comisia Europeană a stabilit ca zonă cu risc ridicat de contaminare provincia Burgas şi ca zone cu risc scăzut de infestare provinciile înconjurătoare: Yambol, Sliven, Shumen şi Varna.

Expedierea de animale vii suspecte, cum ar fi, de exemplu, porcii, viţele şi oile, atât din zonele cu risc de înalt de infestare, cât şi din zonele cu risc scăzut este interzisă.

Comerţul cu produse animale, cum ar fi materialul seminal, ovulele şi embrionii care ar putea purta febra aftoasă din provinicia Burgas este interzisă. Nu există, însă, restricţii pentru produsele de animale care provin din zonele cu risc scăzut de contaminare.

Măsurile care se pot lua la nivel european sunt, în primul rând, o anchetă epidemiologică, apoi suspendarea activităţilor de vânătoare şi eventual interzicerea hrănirii animalelor sălbatice, precum şi plasarea sub supraveghere oficială a fermelor care deţin animale din speciile predispuse la febra aftoasă. Este indicat, de asemenea, controlul de către un medic veterinar al tuturor animalelor sălbatice împuşcate sau găsite moarte.

Acest aspect va fi discutat cu toate statele membre, la reuniunea comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală programată pentru 11-12 ianuarie 2011, în cazul în care măsurile provizorii de urgenţă adoptate de Comisie astăzi vor fi revizuite şi dacă este necesar, modificate.

Află mai multe despre febra aftoasă aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite