Samuraii nucleari, din nou în alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au evacuat ieri muncitorii din clădirea reactorului nr. 2, unde nivelul radiaţiilor era de peste 1.000 de milisiverţi pe oră. La mai bine de două săptămâni de la cutremurul care a avariat grav centrala de la Fukushima, echipele de salvatori încearcă să împiedice un accident nuclear major.

Ieşenii care păzesc ţara de radiaţiii (GALERIE FOTO)

Potrivit datelor disponibile, ieri, în apa scursă în clădirea unde se află reactorul nr. 2 există o concentraţie extrem de mare - de 2,9 miliarde becquereli pe centimetru cub de iod-134, o substanţă radioactivă care înjumătăţeşte durata de viaţă în 53 de minute. În consecinţă, autorităţile japoneze au evacuat muncitorii deoarece nivelul radiaţiilor în apa acumulată era de 1.000 de milisiverţi pe oră.

Niveluri importante de radioactivitate au fost detectate şi  în mare, generând temeri că unul sau mai multe reactoare şi-au pierdut etanşeitatea. Angajaţii uzinei Tokyo Electric Co. îşi continuă efoturile de a restabili conectarea la reţeaua de energie electrică, ceea ce ar creşte eficienţa răcirii reactoarelor.

De asemenea, muncitorii încearcă să injecteze apă dulce în bazinele unde e depozitat combustibilul nuclear uzat de la cele patru reactoare, pentru a preveni ca sarea cristalizată din apa de mare deja injectată să împiedice circulaţia apei reducând astfel efectul de răcire. Salvatorii japonezi folosesc în prezent apă dulce pentru a răci reactoarele 1, 2 şi 3, apa de mare utilizată până în prezent accelerând coroziunea şi putând prezenta pericole, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Eroi şi erori

Între 300 şi 700 de de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează zi şi noapte la Fukushima Daiichi. Cine sunt ei? Greu de spus. Guvernul japonez vorbeşte despre „voluntari". TEPCO, firma care administrează centrala, nu dezvăluie numele sau imaginile acestora, invocând confidenţialitatea. Un lucru este sigur, este nevoie de curaj pentru a face faţă iadului de Fukushima. Spre deosebire de pompierii sovietici de la Cerno­bîl, tehnicienii japonezi sunt mai bine echipaţi, dar nicio tehnologie umană nu poate proteja împotriva radiaţiilor atomice.

Conform standardelor actuale la nivel internaţional, un lucrător nuclear nu ar trebui să fie expus la mai mult de 20 de milisiverţi pe oră . Se pare că „samuraii" de la Fukushima sunt expuşi la radiaţii între 100 şi 400 de milisiverţi pe oră. Expertul german în probleme nucleare Edmund Lengfeld estimează că jumătate din cei aflaţi în prima linie la Fukushima vor muri, iar speranţa de viaţă a celorlalţi va scădea considerabil. Premierul japonez Naoto Kan  a declarat că ei sunt „pregătiţi să moară".

Întrebat despre munca acestor oameni, un oficial japonez a răspuns simplu: „este treaba lor". Potrivit informaţiilor, cinci dintre angajati au murit deja, iar alţi 15 sunt răniţi, în timp ce restul au declarat că „ştiu că radiaţiile îi vor ucide". Autorităţile japoneze au ordonat TEPCO să amelioreze condiţiile se securitate ale tehnicienilor, după ce, joi, trei dintre ei, echipaţi neadecvat, au fost iradiaţi (apa de la reactorul 3 le-a pătruns prin cizme).

Centrala nucleară avariată de la Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate şi a fost „ticsită" cu mai mult uraniu decât era prevăzut, scrie „The Daily Mail".

În plus, cu doar o lună înainte de cutremur, durata de funcţionare a celor mai vechi reactoare ale centralei a fost prelungită. La câteva săptămâni după aceasta, TEPCO a recunoscut că nu verificase 33 de componente ale sistemelor de răcire, inclusiv pompele de apă şi generatoarele de electricitate, iar după câteva săptămâni, a lovit seismul şi a afectat grav centrala.

Mesaje pentru salvatorii kamikaze

Japonezii şi-au declarat susţinerea pentru cei de la centrală. O femeie a mărturisit că soţul său a continuat să lucreze, conştient pe deplin că era bombardat de radiaţii. „Te rog, continuă să trăieşti bine, nu pot fi acasă cu tine pentru o perioadă", a scris soţul ei într-un e-mail.
O fetiţă a scris într-un mesaj pe Twitter: „Tatăl meu a mers la centrala nucleară. Nu mi-am văzut niciodată mama plângând atât de tare. Oamenii de la centrală se luptă, se sacrifică pentru a ne proteja. Te rog tată, vino în viaţă acasă".

„Am încercat să-mi stăpânesc plânsul când am auzit că tatăl meu va pleca. Nu am fost niciodată mai mândră de el", a mărturisit fiica unui muncitor de 59 de ani de la Fukushima.

Joi, trei angajaţi de la reactorul 3 au fost iradiaţi, doi dintre ei fiind spitalizaţi. Autorităţile japoneze au ordonat TEPCO să amelioreze condiţiile de securitate ale tehnicienilor, după ce trei dintre ei, echipaţi neadecvat, au fost iradiaţi. TEPCO a anunţat că a primit deja numeroase cereri pentru cel mai periculos loc de muncă al momentului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite