SUA caută vinovaţii în cazul „mareei negre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama a demarat o anchetă penală şi una civilă în cazul scurgerii de petrol, care continuă de mai bine de o lună în Golful Mexic, anunţând că va folosi toate legile existente. Pe măsură ce furia publică escaladează, daunele materiale cerute grupului British Petroleum fac loc solicitărilor ca şefii acestuia să ajungă la închisoare.

Ancheta penală va duce aproape sigur la acuzaţii de neglijenţă, afirmă experţii în drept. Acestea ar putea însemna amenzi de mai multe milioane de dolari şi pedepse de un an de închisoare.

Întrebarea este dacă vreuna dintre activităţile care au condus la explozia din 20 aprilie a platformei petroliere Deepwater Horizon a implicat un comportament ce ar reprezenta un delict suficient de grav pentru a atrage condamnări de mai mulţi ani de închisoare.

Promisiuni solemne

Procurorii au început deja să cerceteze mii de pagini de contracte, e-mailuri, descrieri ale reparaţiilor, comunicaţii cu firmele contractoare şi alte tipuri de documente. Ei caută dovezi că grupul British Petroleum (BP) a încălcat cu bună ştiinţă regulile federale, că a indus în eroare guvernul privind riscurile implicate sau că nu a anunţat guvernul privind existenţa unor condiţii periculoase.

Citiţi şi:

VIDEO Frustrat şi mânios, Obama anunţă oprirea forărilor în Golf

Obama cere Congresului 129 de milioane dolari pentru a lupta împotriva petei de petrol din Golful Mexic


Criza, care se adânceşte pe zi ce trece, ameninţă să se transforme într-o catastrofă care va marca cel de-al doilea an al mandatului preşedintelui Barack Obama. „Promit că responsabilii vor compărea în faţa justiţiei, în numele victimelor acestei catastrofe şi al locuitorilor din regiunea Golfului", a precizat Obama într-o alocuţiune la Casa Albă. El a amintit că „este cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria SUA".

„Dacă legile noastre nu sunt suficiente pentru a împiedica o asemenea poluare, legile trebuie schimbate. Dacă instanţele de control nu au putut să asigure aplicarea acestor legi, instanţele de control trebuie reformate", a insistat Obama, după ce s-a întâlnit cu liderii unei comisii de anchetă pe care a înfiinţat-o pentru analizarea circumstanţelor în care s-a produs dezastrul.

La rândul său, procurorul general al SUA, Eric Holder, a declarat că intenţionează să folosească „toate legile existente" pentru a trage la răspundere „orice persoană sau entitate care a încălcat legislaţia", contribuind la provocarea accidentului petrolier.

Manevre disperate

BP a încercat ieri o nouă manevră de limitare  a petei de petrol, inginerii intenţionând să amplaseze o nouă „pâlnie" pentru a recupera ţiţeiul care se scurge la o adâncime de 1.500 de metri şi a-l stoca pe o navă. Potrivit estimărilor administraţiei Obama, între 72 şi 113 milioane de litri de ţiţei s-au scurs deja în mare de la explozia platformei Deepwater Horizon.

Mai multe proteste au fost organizate în faţa staţiilor de benzină ale BP  Foto: Afp

image

Grupul petrolier şi responsabilii guvernamentali au declarat, la începutul acestei săptămâni, pentru prima dată, că au renunţat la încercările de a astupa scurgerea şi că, în schimb, vor încerca să sifoneze petrolul care ţâşneşte din puţul fisurat cu ajutorul unor puţuri secundare. Acest lucru ar diminua scurgerea, care ar putea dura, cel mai probabil, până în august.

Indicele Dow Jones al Bursei din New York a scăzut cu 120 de puncte la scurt timp după anunţul privind ancheta penală, tras în jos de scăderea acţiunilor companiilor energetice. BP a pierdut 15% din valoarea sa de piaţă în cursul zilei de ieri.

Insule afectate

Potrivit cotidianului britanic „Times", grupul petrolier urmează a-şi anunţa acţionarii că va menţine plata dividendelor anuale, care, anul trecut, s-au ridicat la peste 10 miliarde de dolari.  Este o încercare a BP de a limita efectele economice ale catastrofei.

Mai mulţi cercetători au depus eforturi pentru a curăţa petrolul de pe plajele Insulei Dauphin, care aparţine statului Alabama, în timp ce o pată de petrol de peste trei kilometri lungime şi aproape un metru lăţime se întindea de-a lungul Insulei Petit Bois, la aproximativ opt kilometri în largul statului Mississippi, a anunţat biroul guvernatorului Haley Barbour.

O parte a plajelor Insulei Dauphin au fost înconjurate cu bariere, cele mai multe dintre acestea fiind amplasate în apropiere de o zonă protejată de pe ţărmul de vest al insulei.

Uraganele complică lucrurile

Sezonul uraganelor, care a început deja, riscă să complice operaţiunile de limitare a petei de petrol. „În cazul unui uragan, nava care colectează ţiţeiul nu va mai putea rămâne, ceea ce înseamnă că fluxul nu se va diminua", a spus Carol Browner, consiliera lui Obama pentru probleme de energie şi schimbări climatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite